Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Το πάνω χέρι στα μεγάλα γραφεία

Προς υπαλληλοποίηση ή εγκατάλειψη επαγγέλματος, η πλειοψηφία των δικηγόρων - πιο ακριβή η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των λαϊκών στρωμάτων

Ριζικές αλλαγές θα επέλθουν στους δικηγόρους, με τα προτεινόμενα μέτρα - στα πλαίσια απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων - με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση των μεγαλοδικηγορικών γραφείων, ενώ οι δικηγόροι των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, σε πρώτη φάση, θα υπαλληλοποιηθούν και, στη συνέχεια, αρκετοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βγουν εκτός επαγγέλματος.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, «πέφτουν» και οι τελευταίοι φραγμοί στον τρόπο άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, ενώ τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία θα μπορούν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους (αμοιβές κλπ.), στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν επιπτώσεις και στο συναλλασσόμενο κοινό και θα γίνει πιο ακριβή η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

  • Αμφισβητείται ανοιχτά ο υποχρεωτικός καθορισμός με νόμο των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων για παραστάσεις στα δικαστήρια, γιατί «συνιστούν μια από τις δραστικότερες μορφές παρέμβασης του κράτους στη σχετική αγορά και περιορισμού του ανταγωνισμού».

Για το θέμα αυτό, προτείνεται η σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς ελεύθερων διαπραγματεύσεων, η οποία να ξεκινάει «από κατηγορίες ύλης, όπου η οικονομική συμπεριφορά των πελατών εκτιμάται ως συνεπέστερη, έτσι ώστε η κατάργηση της κρατικής παρέμβασης να μη δημιουργεί στους δικηγόρους προβλήματα είσπραξης των αμοιβών τους».

  • Προτείνεται η άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης, που επιβάλλεται ρητά σήμερα μέσω του Κώδικα περί Δικηγόρων. Με το σημερινό σύστημα, απαγορεύεται η διαφήμιση των δικηγόρων, αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται παραβιάσεις μέσω του Ιντερνετ και της δημιουργίας ιστοσελίδων. Στο σχετικό κείμενο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρεται ότι «θα ήταν σκόπιμο να αρθούν οι απαγορευτικές διατάξεις και να θεσπιστούν κανόνες που να επιτρέπουν τη μη παραπλανητική διαφήμιση, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις».
  • Προτείνεται η κατάργηση του σημερινού μέτρου, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται στους δικηγόρους ενός συλλόγου να παρίστανται σε αστικές υποθέσεις της περιφέρειας άλλου δικηγορικού συλλόγου. Θεωρείται ότι «ο χωροταξικός περιορισμός δεν υπηρετεί παρά μόνο σκοπούς περιορισμού του ανταγωνισμού, προς όφελος των εκάστοτε μελών και πρέπει να καταργηθεί».
  • Τάσσεται υπέρ της ελεύθερης μετεγγραφής των δικηγόρων από σύλλογο σε σύλλογο.
  • Τέλος, ζητάει την επεκταθεί το σύστημα της χρονοχρέωσης, «προς όφελος του ανταγωνισμού και της υγιέστερης αντιστοιχίας μεταξύ αμοιβής και της προσφερόμενης υπηρεσίας».

Για τους συμβολαιογράφους, προτείνεται η σταδιακή αύξηση του αριθμού των θέσεων με ολοκληρωτική κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα, η σταδιακή απελευθέρωση των αμοιβών μέσα από ένα ενδιάμεσο στάδιο όπου οι αμοιβές που θα ορίζονται να μην είναι υποχρεωτικές, αλλά ενδεικτικές και, τέλος, να αλλάξει το σημερινό σύστημα των κρατήσεων υπέρ τρίτων στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» για την εισβολή των μεγάλων εταιρειών (2011-01-20 00:00:00.0)
Σε τριήμερη αποχή οι δικηγόροι (2011-01-18 00:00:00.0)
Προσφορά ζωτικού χώρου στην πλουτοκρατία (2011-01-06 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους (2007-07-12 00:00:00.0)
Ενίσχυση των μαχόμενων δικηγόρων (1999-02-21 00:00:00.0)
Δεν είναι λύση ο βίαιος "αποπληθωρισμός" (1996-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ