Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Σε κλοιό καταστολής το κέντρο της Αθήνας

Εκατοντάδες μετανάστες συνελήφθησαν χτες από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης

Μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε βάρος των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης, προβλέπει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ένταση από την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας. Χτες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε δηλώσεις του στη ΓΑΔΑ περιέγραψε βήμα - βήμα τη δράση των μηχανισμών καταστολής.

Οπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, η πρώτη δράση στοχεύει στο παρεμπόριο και η δεύτερη σε ελέγχους σε σπίτι που ζουν μετανάστες. Οπως είπε: «Ολοι αυτοί οι χώροι έχουν καταγραφεί και όλοι αυτοί οι χώροι θα αδειάσουν, διότι στις πολυκατοικίες αυτές ζουν Ελληνες και νόμιμοι αλλοδαποί, άνθρωποι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά και δημιουργούν τεράστια θέματα κοινωνικής ειρήνης και κυρίως δημόσιας υγείας». Εχουν καταγραφεί πάνω από 200 ακίνητα στην Αθήνα όπου ζουν αλλοδαποί χωρίς χαρτιά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις - «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την καταστολή και τις συλλήψεις μεταναστών. Χτες το πρωί, οι αστυνομικές επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αστυνομικοί σκύλοι. Εγιναν εκατοντάδες προσαγωγές μεταναστών δίχως «χαρτιά», και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας των προσφύγων ήταν, περί τις 11 το πρωί, δρόμοι - άλλοτε κατάμεστοι από κόσμο - όπως οι Γερανίου, Ευριπίδου και Σοφοκλέους να είναι άδειες.

Ανάλογη εικόνα και πέριξ της Νομικής όπου μετά την προχτεσινή επιχείρηση εκκαθάρισης του χώρου στον παρακείμενο πεζόδρομο της Μασσαλίας, χτες ήρθε και στάθμευσε απέναντι μια κλούβα με ΜΑΤ, περιπολικά και μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ.

Στο ίδιο πλαίσιο αντιμεταναστευτικής πολιτικής και καταστολής, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες ότι απέλασε άλλους 39 μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθήνας κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έκαναν την Τετάρτη, πρώτη μέρα της επιχείρησης - «σκούπα» στο κέντρο, συνέλαβαν έναν υπήκοο Μπαγκλαντές, ενώ υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών, γιατί παρείχαν κατάλυμα έναντι χρηματικού ποσού σε μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Ειδικότερα, σε πέντε διαμερίσματα δύο πολυκατοικιών, στις οδούς Μάρνη και Σηλυμβρίας, βρέθηκαν στοιβαγμένοι 28 αλλοδαποί (11 υπήκοοι Σομαλίας, 3 Αφγανιστάν, 9 Αλγερίας, 2 Μαρόκου και 3 Μπαγκλαντές). Ο αλλοδαπός που συνελήφθη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για απέλαση.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, προσήχθησαν 380 αλλοδαποί, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα απελαθούν.

Συναίνεσαν οι δήμαρχοι της Αττικής

Τη συναίνεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, ανάμεσα σε άλλες εννιά περιφέρειες και στην Αττική, προσέφεραν χτες οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συντασσόμενοι έτσι πλήρως με τη σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Την πλήρη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα κυβερνητικά σχέδια κατέθεσε ο εκπρόσωπός της, Π. Τσουκαλάς, καταθέτοντας ξεχωριστό ψήφισμα με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, ζητείται: Να ματαιωθούν τα κυβερνητικά σχέδια, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

  • Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χτες, έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί το θέμα του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών. Παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση, αφού προηγούμενα το υπουργείο καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις χωροθέτησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Την πρόταση για να συζητηθεί εκτάκτως ως μείζον το θέμα κατέθεσε ο κομμουνιστής περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η διοίκηση της Περιφέρειας, τελικά περιορίστηκε διά του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ε. Φωτόπουλου, να ενημερώσει για τα όσα ήδη είναι γνωστά για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να πει ότι σε κάθε ενδεχόμενο θα υπάρξει συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θράκης, στη χτεσινή συνεδρίασή του, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα και είπε ομόφωνα και κατηγορηματικά «όχι» στη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών, οπουδήποτε και αν αυτά επιλεγούν να γίνουν στη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία πείνας μεταναστών (2012-09-28 00:00:00.0)
Τραυματισμοί μεταναστών στο στρατόπεδο (2012-09-08 00:00:00.0)
Επεισόδια στη Διεύθυνση Αλλοδαπών (2012-05-26 00:00:00.0)
Νέα αστυνομική επιχείρηση κατά μεταναστών (2010-04-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η καταστολή σε βάρος τους (2009-10-05 00:00:00.0)
Μόνιμος στόχος για την Αστυνομία (2009-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ