Τρίτη 3 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
Επιτίθενται με το οπλοστάσιο της κυβέρνησης

Αέρα στα πανιά των εργοδοτών έχουν δώσει οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και ήδη τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταγράφουν τις πρώτες συντριπτικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, ήδη από την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 14 Φλεβάρη, μέχρι το τέλος Μάρτη, δηλαδή μέσα σε ενάμιση μήνα, με δεκάδες επιχειρησιακές συμβάσεις και χιλιάδες ατομικές, επιβλήθηκαν μειώσεις που φτάνουν το 35%. Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό, πανελλαδικά, οι εργοδότες επέβαλαν 58 επιχειρησιακές συμβάσεις με αριθμό εργαζομένων 2.714 άτομα και οι απώλειες των εργαζομένων φτάνουν στο 35%. Παράλληλα, με ατομικές συμβάσεις σε 3.817 επιχειρήσεις επιβλήθηκαν μειώσεις μισθών από 19,5% έως 28%!

Αποδείχτηκε λοιπόν ότι η ψήφιση του σχετικού νόμου με την επιβολή μειώσεων στους κατώτερους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) κατά 22% και 32% (για τους κάτω των 25 ετών εργαζόμενους) και το χτύπημα των κλαδικών ήταν το σήμα προς τους εργοδότες να αρχίσουν την αντεργατική επέλαση. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς, η συγκυβέρνηση ανακοινώνει ότι απαιτείται και νέα μείωση μισθών μετά τις εκλογές.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ότι η «πρόσκληση» να υπογραφούν «Συλλογικές Συμβάσεις», με μειώσεις βέβαια, για να μην πάμε σε «ατομικές» που θα είναι χειρότερες, είναι μια απάτη. Και αυτό γιατί, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είτε με ατομικές είτε με επιχειρησιακές οι μειώσεις είναι εξίσου μεγάλες. Ο μόνος δρόμος που μένει είναι η οργάνωση του αγώνα για να μην περάσουν οι μειώσεις των μισθών με όποια μορφή και αν επιβάλλονται, η πάλη για κλαδικές και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.

Προκαλεί η κυβέρνηση με τη ΣΕΛΜΑΝ

Τας χείρας της νίπτει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση για τις αντεργατικές πρακτικές της επιχείρησης ξυλείας ΣΕΛΜΑΝ σε Κομοτηνή και Εύβοια, η οποία έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις, αλλάζει προς το χειρότερο τις Συλλογικές Συμβάσεις και επιβάλλει μειώσεις μισθών.

Την προκλητική στάση της επιχείρησης κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης, τονίζοντας ότι αυτές οι αντεργατικές πρακτικές γίνονται τη στιγμή που η εν λόγω επιχείρηση έχει λάβει 44 εκατ. ευρώ επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου καθώς και επιδοτήσεις επιτοκίου.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στην απάντησή του τόνισε πως τα μέσα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους εργαζόμενους περιορίζονται στους ελέγχους, στην επιβολή προστίμων και μηνύσεων.

Ηδη, είπε, έχουν επιβληθεί δύο μηνύσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έχει επιβληθεί πρόστιμο 26.000 ευρώ για μη καταβολή δεδουλευμένων και αυτά, κατά τον Γ. Κουτρουμάνη, σημαίνουν ότι «το υπουργείο βρίσκεται κάθε φορά δίπλα στους εργαζόμενους»!

Ισχυρίστηκε δε ότι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, ενώ για τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τη ΣΕΛΜΑΝ περιορίστηκε να δηλώσει πως διεξάγεται έλεγχος αν υπάρχουν παραβιάσεις των όρων της επιδότησης.

Η κυβέρνηση διευκολύνει το ξεσάλωμα της εταιρείας σε βάρος των εργαζομένων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Θ. Ιγνατιάδης, και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να δυναμώσουν την πάλη τους. Ο συγκεκριμένος όμιλος, είπε, προχωράει σε απολύσεις και άλλες αντεργατικές ενέργειες τη στιγμή που παρουσιάζει κερδοφορία, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και δεν πτοείται από τους αποσπασματικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-07-19 00:00:00.0)
Είναι με το κεφάλαιο (2013-05-15 00:00:00.0)
Να μπουν εμπόδια στις εργοδοτικές επιδιώξεις (2013-02-16 00:00:00.0)
Ραγδαία μείωση μισθών μέχρι και 40% (2012-05-19 00:00:00.0)
Τώρα πάλη για τις Συμβάσεις (2010-12-04 00:00:00.0)
Στήνουν στο απόσπασμα μισθούς και συμβάσεις (2010-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ