Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ετσι κι αλλιώς, πληρώνει ο λαός

Θέτοντας ζήτημα «αθέμιτου» ανταγωνισμού, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, τα ΕΛ.ΠΕ και η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ παρουσίασαν χτες τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, δίνοντας έμφαση στην πλήρη εξίσωση των ειδικών φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, παρά την επιβάρυνση των καταναλωτών. Πρόκειται για εταιρείες που κατορθώνουν να αποκομίζουν κέρδη σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με εξαίρεση αυτές που χτυπήθηκαν κυρίως λόγω του αδυσώπητου ανταγωνισμού που μαίνεται στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν, το 2011 η μείωση των πωλήσεων σε σχέση με το 2009 διαμορφώθηκε σε: 18% για τις βενζίνες, 22% για το πετρέλαιο κίνησης και 14% για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρά τη συνολική μείωση κατά 18%, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν το 2011 κατά 2 δισ. ευρώ!

Οι προτάσεις των εταιρειών κινήθηκαν σε ζητήματα ελέγχων, ηλεκτρονικών διαδικασιών, σήμανσης των βυτιοφόρων, αυστηρών ποινών στα πρατήρια, εφαρμογή -μόνο στα πρατήρια- ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εκροών - εισροών, σύσταση κεντρικής υπηρεσίας κλπ. Η πρόταση για «εκσυγχρονισμό των χρονοβόρων και δαπανηρών τελωνειακών διαδικασιών» εμπεριέχει ρυθμίσεις που περιορίζουν τα έξοδα των εταιρειών, μετατρέποντας την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε μια καλή ευκαιρία για ικανοποίηση άλλων επιδιώξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ