Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προϋποθέσεις για την επιστροφή πιστωτικού ΦΠΑ

Στις διαδικασίες και στις προϋποθέσεις επιστροφής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, πιστωτικού ΦΠΑ, που προκύπτει από την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων, αναφέρεται απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτή, ο υπόχρεος θα υποβάλει αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15) ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η αίτηση, πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων του φορολογούμενου και αποστέλλει στην αρμόδια ΔΟΥ ηλεκτρονικό αρχείο με αιτήσεις, για τις οποίες η επιστροφή φόρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά από διενέργεια προσωρινού ελέγχου, ενώ στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις εκείνες, όπου η επιστροφή φόρου ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι ΔΟΥ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την επιστροφή για τις περιπτώσεις, όπου δεν απαιτείται η διενέργεια προσωρινού ελέγχου, μέσα σε 15 ημέρες από την παραλαβή του αρχείου, ενώ για εκείνες που θα υπαχθούν σε προσωρινό έλεγχο, αυτός θα πρέπει να γίνει εντός 2 μηνών από την παραλαβή του αρχείου. Αν από τον προσωρινό έλεγχο, κριθεί απαραίτητο να διενεργηθεί και τακτικός έλεγχος, αυτός θα πρέπει να διενεργηθεί εντός πέντε (5) μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής.

Το επιστρεφόμενο ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση, συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με χρέη του δικαιούχου προς το Δημόσιο, διαφορετικά αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση προς αυτόν. Ειδικά για ποσά προς επιστροφή άνω των 300.000 ευρώ, για τα οποία απαιτείται έγκριση για δημοσιονομικούς λόγους, η εκταμίευσή τους πραγματοποιείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο βιβλίο επιστροφών και διαγραφών που τηρούν οι ΔΟΥ.

Για τις ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ για παρελθούσες χρήσεις, τα σχετικά ποσά θα εκταμιευτούν, αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικοί περιορισμοί με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2016...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ