Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
«Δώρο» στους ξενοδόχους οι ασκούμενοι σπουδαστές

Με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες στη σχολή του ΟΤΕΚ στην Ανάβυσσο συζήτησαν χτες στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ) του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Ανάβυσσο περιόδευσαν χτες δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μειώθηκε φέτος το μηνιαίο επίδομα για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών, που ξεκινά σε δυο περίπου μήνες. Με τα νέα δεδομένα όσοι είναι άνω των 25 ετών θα αμείβονται με 352 ευρώ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους που είναι μικρότεροι των 25 ετών θα παίρνουν 307 ευρώ. Οι νέοι και οι νέες που φοιτούν στη ΣΤΕ της Αναβύσσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, δουλεύουν με μισθό - φιλοδώρημα, αξιοποιούνται ως τζάμπα εργατικό δυναμικό για να αυξάνουν την κερδοφορία του ξενοδοχειακού κεφαλαίου. «Και τα 450 ευρώ που πληρωνόμασταν πέρσι», λένε οι δευτεροετείς, «δεν ήταν πολλά λεφτά αλλά φέτος με 150 ευρώ λιγότερα δεν θα βγαίνουμε πέρα». Κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να πιάσουν και δεύτερη δουλειά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην καταρράκωση του μισθού πρέπει να προστεθούν και μια σειρά προβλήματα: Στους σπουδαστές δεν παρέχεται πάσο, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν σημαντικά ποσά για τη μετακίνησή τους, αφού το εισιτήριο του ΚΤΕΛ κοστίζει πάνω από 7 ευρώ (πήγαινε - έλα). Συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις στα απαραίτητα για τα εργαστήριά τους υλικά, ακόμα και η θέρμανση είναι ελλιπής, πρόβλημα που είναι μεγαλύτερο για όσους μένουν στο οικοτροφείο. Σοβαρό ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους σπουδαστές που έρχονται από άλλες πόλεις, είναι το γεγονός ότι το οικοτροφείο θα κλείσει από την αρχή της επόμενης χρονιάς.

Ο Παναγιώτης Κυριακίδης, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Αχτίδας Υπηρεσιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής και η Κατερίνα Λαζανά, μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, κάλεσαν τους σπουδαστές να μη δεχθούν τους μισθούς και συνολικά το μέλλον που σχεδιάζει το κεφάλαιο για τη νεολαία. Να μην υποκύψουν στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Να οργανωθούν στο ταξικό συνδικάτο του κλάδου αλλά και μέσα στη σχολή τους. Τόνισαν ότι το κεφάλαιο, οι εργοδότες και τα κόμματά τους αξιοποιούν την απειρία και το χαμηλό βαθμό οργάνωσης των νέων για να τους μετατρέψουν σε δούρειο ίππο και να αλώσουν τα εργασιακά δικαιώματα όλων εργαζομένων. Κάλεσαν τους σπουδαστές να συμπορευθούν με το ΚΚΕ στους αγώνες και την κάλπη, να παλέψουν για να έρθουν τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια των εργαζόμενων, αυτών δηλαδή που παράγουν όλο τον πλούτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ