Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Παρά τις αντιδράσεις επιμένει το υπουργείο

Ξεκινούν κινητοποιήσεις τα πανεπιστήμια

Το θέμα της αξιολόγησης των ΤΕΙ και αν αυτή θα προηγηθεί ή όχι της «ανωτατοποίησής» τους, ήταν αυτό που απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας. Οι πρυτάνεις θεωρούν «υποβάθμιση επικίνδυση για την Παιδεία εάν δεν προηγηθεί η αξιολόγηση της ανωτατοποίησης», όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Ν. Ζούμπος. Ομως, ο υπουργός παρά τις αντιδράσεις είναι αποφασισμένος να προωθήσει το νομοσχέδιο - απάτη. «Είναι σεβαστή η θέση των κυρίων πρυτάνεων, αλλά δεν μπορεί να ανασταλεί η πρόοδος του τόπου», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες, το υπουργείο θα έχει έτοιμο το νομοσχέδιο με όποιες παρατηρήσεις τελικά αποφασίστηκε να ενσωματωθούν σ' αυτό και θα το καταθέσει πριν από την καθορισμένη, για τις 16 Μάρτη, σύνοδο των πρυτάνεων.

Ως απάντηση σε όλα αυτά, τα πανεπιστήμια ξεκινούν κινητοποιήσεις. Την αρχή έκανε χτες το Πολυτεχνείο Κρήτης, που ανέστειλε για μια μέρα τη λειτουργία του. Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών την Πέμπτη, 1 Μάρτη, αποφάσισε επίσης η Σύγκλητος του ιδρύματος, ενώ την ίδια μέρα στις 12:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των μελών και φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του.

Κύριο αίτημα της απόφασης του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η απόσυρση του υπάρχοντος νομοσχεδίου, η ουσιαστική αξιολόγηση των γνωστικών περιοχών, των προγραμμάτων σπουδών, του προσωπικού και των υποδομών των ΤΕΙ, καθώς και η διασφάλιση της διακριτότητάς τους από τα ΑΕΙ. Η ανακοίνωση της Πολυτεχνικής Σχολής του ιδρύματος απαιτεί ανάμεσα στ' άλλα το πάγωμα της εφαρμογής της διακήρυξης της Μπολόνια, η οποία «έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» και «την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Ο φόβος, πάντως, του υπουργείου για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις ήταν έκδηλος χθες, αφού ο Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι «όπως στις 14 χώρες της ΕΕ όλα αυτά τα θέματα αντιμετωπίστηκαν με καλόπιστο διάλογο και πουθενά δεν προκλήθηκε κανενός είδους ένταση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος στην Ελλάδα να μην αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο». Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι «τα πτυχία των ΤΕΙ παραμένουν τα ίδια όπως και τα επαγγελματικά δικαιώματα», γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει στα ιδρύματα, καμιά ουσιαστική αναβάθμιση δε συντελείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ