Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συνεργασία και αντιθέσεις

Συνεχίζεται η προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να αμβλύνει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη σχεδιαζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Ουλιάνοφσκ. Ετσι, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στις 5 Απρίλη πως στο διαμετακομιστικό κέντρο στο Ουλιάνοφσκ, που θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των φορτίων του ΝΑΤΟ από και προς το Αφγανιστάν, δεν θα υπάρχει ούτε στρατιωτικό, ούτε πολιτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ. Επίσης, διαβεβαίωσε πως η μεταφορά των ΝΑΤΟικών φορτίων θα γίνεται υπό τον πλήρη τελωνειακό έλεγχο της Ρωσίας.

Οπως έχει γίνει γνωστό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκτήσουν στο Ουλιάνοφσκ διαμετακομιστικό κέντρο του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά των φορτίων και των κατοχικών δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν. Οπως ισχυρίζεται ο Λαβρόφ, δεν πρόκειται για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, αλλά για την οργάνωση της μεταφοράς «μη πολεμικών φορτίων» του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό το σκοπό, δήλωσε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο «Βοστότσνι», το οποίο έχει όλα όσα χρειάζονται για την οργάνωση μιας τέτοιας μεταφοράς και εκεί θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα οι αποθήκες για την προσωρινή χρήση.

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αλαζονικές» τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα, Μάικλ Μακφόλ, σχετικά με τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη, τονίζοντας πως ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της χώρας στην οποία εργάζεται. Σε συνέντευξή του στο ΡΙΑ «Νόβοστι» (4/4) ο Μάικλ Μακφόλ είχε δηλώσει πως η Ουάσιγκτον θα δημιουργήσει στην Ευρώπη ένα τέτοιο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο της είναι αναγκαίο για την «προστασία» της χώρας του και των συμμάχων της και δεν έχει σκοπό να περιορίσει τον εαυτό της σ' αυτό τον τομέα, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας, η οποία θεωρεί αυτό το σχέδιο απειλή για την ασφάλειά της. «Δεν θα δεχθούμε κανέναν περιορισμό σε αυτό τον τομέα, με δεδομένο ότι η ασφάλεια των πολιτών μας είναι προτεραιότητα για εμάς», υπογράμμισε ο Μακφόλ. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Σ. Λαβρόφ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ