Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η εκπαίδευση στα μέτρα της «νέας τάξης»

Διήμερο συνέδριο από βαλκανικά πανεπιστήμια, που χρηματοδοτεί η ΕΕ, αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Διήμερο συνέδριο αρχίζει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώνεται από την Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΒΕΠΕ) και τον Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα «Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στις βαλκανικές χώρες» και με χρηματοδότη την ΕΕ. Θα συμμετάσχουν επιστήμονες από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και την Τουρκία και θα παρουσιάσουν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης στις χώρες τους.

Με επιφύλαξη στέκονται φορείς της εκπαίδευσης απέναντι στους πραγματικούς στόχους αυτού του συνεδρίου και σημειώνουν πως, αξιοποιώντας την προθυμία των επιστημόνων για προσέγγιση και συνεννόηση, οι οργανωτές και κυρίως οι χρηματοδότες έχουν άλλους προσανατολισμούς. Και αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως η ΒΕΠΕ (ιδρύθηκε το 1997 με τη συμμετοχή μεμονωμένων παιδαγωγών από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και εκπροσώπων παιδαγωγικών εταιρειών, από τις πιο πάνω χώρες) χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά κυρίως φαίνεται να προσεγγίζει το θέμα προσανατολισμού της εκπαίδευσης στο πλαίσιο των γενικότερων επιλογών και δράσεων της λεγόμενης «διείσδυσης» στις βαλκανικές χώρες, που επιχειρείται από τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Φαίνεται άλλωστε και από τις επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το συνέδριο. Ο καθηγητής Π. Ξωχέλης, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, σημείωσε ότι «η ειρηνική συνύπαρξη στις χώρες της Βαλκανικής δε διασφαλίζεται μόνο με τις διακρατικές συμφωνίες αλλά και με την εκπαίδευση». Ομως, για ποια ειρηνική συνύπαρξη μιλούν; Οι διοργανωτές του συνεδρίου επισήμαναν την ανάγκη της εξομάλυνσης των σχολικών βιβλίων, με σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα, ώστε «να μπορούμε να αισιοδοξούμε για τη συνύπαρξη, τη συμβίωση ίσως και τη συνεργασία των λαών». Ομως, για ποιο σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα κάνουν λόγο; Η ΕΕ, που χρηματοδοτεί τη δράση τους, είναι η ίδια που στερεί το δικαίωμα των λαών να ορίζουν μόνοι τις τύχες τους και μαζί με το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει και σπέρνει το θάνατο. Αυτοί άλλωστε οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί χρηματοδοτούν και άλλους «μη κυβερνητικούς» επιστημονικούς φορείς, που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία ώστε να προωθήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των ισχυρών.

Αποκαλύπτεται δε ακόμη περισσότερο ο απώτερος στόχος των οργανωτών - ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιστημόνων που συμμετέχουν ως εισηγητές - από τη θέση με την οποία προσεγγίζουν τις εξελίξεις στη Βαλκανική στην ιστορική διαδρομή του αιώνα που έφυγε. Ο πρόεδρος της ΒΕΠΕ, Ν. Τερζής, στο ενημερωτικό σημείωμα, που απέστειλε στα σχολεία προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών, κάνει λόγο για «θετικές προοπτικές οι οποίες διαγράφονται στη νέα εποχή που διανοίγεται» στα Βαλκάνια, μετά την καθυστέρηση της οργανικής ένταξής τους στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος. Καταλήγει δε με τη διαπίστωση πως «αν οι συγκεκριμένοι ιστορικοί, κοινωνικοί ή άλλοι παράγοντες ώθησαν την εκπαίδευση στα Βαλκάνια να διαδραματίσει σε μια συγκεκριμένη συγκυρία του παρελθόντος έναν ορισμένο ρόλο με εθνικό ή εθνικιστικό προσανατολισμό, σήμερα, ύστερα από την τάση να διαμορφωθεί μια θετική προοπτική επικοινωνίας και συνεργασίας, ο σχολικός θεσμός αποκτά τη δυνατότητα, στο πλαίσιο και της σχετικής του αυτονομίας, να εργαστεί, για να προετοιμάσει και να συντελέσει στη δημιουργία ή στην αναβίωση της γνωστής από το παρελθόν λεγόμενης "βαλκανικής συνεννόησης"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ