Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Νέες κινητοποιήσεις για την Αϊσέν

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Nέο ραντεβού έδωσαν περισσότερες από εκατό λαϊκές οργανώσεις για διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και άλλες πόλεις. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του Hydro Aysen, του συμπλέγματος πέντε υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Αϊσέν στη χιλιάνικη Παταγωνία, από τις πολυεθνικές Colbun και Endesa Chile, θυγατρική της ομώνυμης ισπανικής.

Η κεντρική διαδήλωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Πλάσα δε Αρμας, την ερχόμενη Τετάρτη στο Σαντιάγο, και αποτελεί την απάντηση των λαϊκών οργανώσεων στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει και τις επτά προσφυγές ενάντια στο σχέδιο κατασκευής. Ενα σχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα τον περσινό Μάη. Αρχικά, προκάλεσε τον ξεσηκωμό των κατοίκων της περιοχής της νότιας Χιλής, ενώ πολύ σύντομα ο αγώνας τους διευρύνθηκε σε όλη τη Χιλή.

Εξάλλου, η οριστική ανάκληση του σχεδίου που θα αποφέρει κέρδος στους καπιταλιστές και θα προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής στις πολύμηνες συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις στην περιοχή Αϊσέν. Κινητοποιήσεις που συνεχίζονται παρά την πρωτοφανή τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Πινιέρα με τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις των Καραμπινιέρων και περιλαμβάνουν όλη την γκάμα των λαϊκών προβλημάτων, με κύρια τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, αξιοπρεπείς μισθούς, την ακρίβεια αλλά και για την ανυπαρξία υποδομών και οδικής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της Αϊσέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ