Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Σοβαρότατο πρόβλημα υποχρηματοδότησης των Κέντρων

...την ίδια ώρα που το πρόβλημα της εξάρτησης παίρνει μαζικές διαστάσεις

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
«Με εκθετικούς ρυθμούς αυξάνονται τα αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης για στήριξη και ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών. Δουλεύουμε μέχρις εξάντλησης, για να ανταποκριθούμε», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (ΚΠ), που καταγγέλλουν με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ ότι ενώ το «πρόβλημα της εξάρτησης λαμβάνει διαστάσεις μαζικού αφανισμού ψυχών και συνειδήσεων, το υπουργείο Υγείας, περικόπτει κατά 50% τη χρηματοδότηση των ΚΠ για το 2011 και το 2012 και κατά 30% περίπου τη χρηματοδότηση προς το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ για τα ίδια έτη. Οραματίζεται στρατόπεδα συγκέντρωσης και χορήγηση υποκαταστάτων ουσιών της ηρωίνης, με όρους μαζικού "εμβολιασμού" - κι αυτό το αποκαλεί "λύση του προβλήματος των ναρκωτικών"».

Οι συνολικές οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών προς τα ΚΠ αφορούν ολόκληρο το ποσό της χρηματοδότησης για το 2010, το 50% της χρηματοδότησης για το 2011 και την πρώτη δόση του 2012. «Κι όμως, στις 3/4/2012, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός ενέκρινε ποσό "13.843.510,38 ευρώ για την κάλυψη αποκλειστικά και μόνο επενδυτικών δαπανών των 13 Περιφερειών". Θέλουμε να γνωρίζουμε σε τι επενδύουν οι Περιφέρειες μιας χώρας που τελεί σε οξεία ανθρωπιστική κρίση, αν όχι στους ζωντανούς κατοίκους της. Θα διαθέσει, άραγε, το υπουργείο Εσωτερικών τις οφειλές του προς τα Κέντρα Πρόληψης και τις υπόλοιπες αποκεντρωμένες δομές κοινωνικής πρόνοιας ή θα συνεχίσει τις "επενδύσεις";», ρωτάει το Σωματείο.

Το Σωματείο καταγγέλλει και τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ότι επιδόθηκε στη Βουλή σε προσπάθεια παραπλάνησης αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ΚΠ αλλά και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, που ουσιαστικά δεν υφίσταται. Οπως αναφέρει: «Είναι τόσο προκλητική όσο χρειάζεται για να αποπροσανατολίζεται η κοινωνία αναφορικά με την πραγματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης. Το θεσμικό καθεστώς των Κέντρων Πρόληψης παραμένει ως είχε και με σαφή τάση χειροτέρευσης ("άνοιγμα" στους ιδιοκτήτες ΜΚΟ), δημιουργώντας συνεχώς πλειάδα προβλημάτων σε κάθε βήμα της καθημερινής λειτουργίας των δομών μας. Τα προβλήματα αυτά εκμεταλλεύεται η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ τόσο για να μην χρηματοδοτεί ή να χρηματοδοτεί επιλεκτικά Κέντρα Πρόληψης, όσο και για να παρουσιάζει καταχρηστικά το πλούσιο έργο μας ως "έργο του ΟΚΑΝΑ", χωρίς τα Κέντρα Πρόληψης να αποτελούν δομές του. Στο μεταξύ, όμως, θα πρέπει να καταθέσει δημόσια η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έγγραφα, που θα αποδεικνύουν με λεπτομέρειες πόσα χρήματα έχει λάβει ως σήμερα από το υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης, πόσα από αυτά έχει καταθέσει σε Κέντρα Πρόληψης και τι έχει απογίνει το σχηματισθέν υπόλοιπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ