Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σκληρό «πόκερ»

Ξεκίνησε χτες η διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Ανεπίσημου χαρακτήρα» μεν η διήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ στις ΗΠΑ, σημαντική δε, καθώς γίνεται μερικές μέρες πριν από τη Σύνοδο της Αμερικής υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Καρταχένα της Κολομβίας.

Διμερές εμπόριο, επενδύσεις, εκπαίδευση - με τη Βραζιλία να σχεδιάζει να αποστείλει περίπου 100.000 φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του κόσμου με το 1/5 αυτών να προορίζεται για τις ΗΠΑ - και τεχνολογία είναι τα βασικά ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Ρουσέφ αν και αναλυτές δεν αναμένουν «απτά αποτελέσματα», δηλαδή κάποιες συμφωνίες.

Τα «παζάρια», πάντως, θα επικεντρωθούν κυρίως σε δύο ζητήματα: Την αναμόρφωση του ΟΗΕ και το ενεργειακό. Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε μία προνομιακή συμφωνία με την Petrobas, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ειδικά μετά την ανακάλυψη των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων, ενώ από την πλευρά της η Βραζιλία επιδιώκει τη συναίνεση ή ανοχή της Ουάσιγκτον για μια θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στόχος που έχει τεθεί εδώ και χρόνια από τον προκάτοχο της Ρουσέφ, πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Το «μπρα ντε φερ» θα είναι σκληρό, καθώς οι δύο πλευρές εκπροσωπούν ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους και συμφέροντα. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να είναι «εύκολες» κατά κύριο λόγω των θέσεων και των δεσμών που έχει αναπτύξει η Βραζιλία με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ακόμη ειδικότερα με το Ιράν. Από την άλλη πλευρά, η Βραζιλία δεν πρόκειται να «πεισθεί» ούτε να κατανοήσει τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ, ούτε τις οικονομικές καθώς από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η λεγόμενη «συναίνεση της Ουάσινγκτον» έχει κλονιστεί, ενώ όσον αφορά την αγορά πετρελαίου υπάρχει και η Κίνα και όχι μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ