Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση πριν την έναρξη εκεχειρίας κατά το σχέδιο Ανάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ωρες πριν από την εκπνοή του χρονικού περιθωρίου για εφαρμογή κατάπαυσης πυρός στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, εξαιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, μετά από δύο αιματηρά επεισόδια, κατά τα οποία πυρά από το συριακό έδαφος προκάλεσαν δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες εντός τουρκικού εδάφους. Η τουρκική ηγεσία εξέφρασε αγανάκτηση στο Σύρο επιτετραμμένο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι «αν δεν εφαρμοστεί η εκεχειρία, τότε η Τουρκία θα λάβει μέτρα», χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά. Σήμερα, σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στην Τουρκία θα βρεθεί ο Κόφι Ανάν, ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, καθ' οδόν για επαφές στο Ιράν.

Εντός Συρίας, η συριακή ηγεσία, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πόλεις, αν δε λάβει «γραπτές εγγυήσεις» από την αντιπολίτευση ότι θα τηρήσει την εκεχειρία και θα καταθέσει τα όπλα. Το σχέδιο Ανάν, προβλέπει, αρχής γενομένης από σήμερα τα ξημερώματα, κατάπαυση πυρός εκατέρωθεν με όριο επικράτησης πλήρους ηρεμίας τις 6 τα ξημερώματα την Πέμπτη.

Ηγετικά στελέχη του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που ελέγχει, όπως διατείνεται, το μεγαλύτερο τμήμα των ενόπλων, ξεκαθάρισαν ότι δε θα δώσουν γραπτές εγγυήσεις, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Δαμασκός δε θα εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά δεσμεύτηκαν ότι οι ίδιοι θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα Ανάν. Εκκληση για άμεση εφαρμογή εκεχειρίας εκατέρωθεν απηύθυνε το Πεκίνο, ενώ η Μόσχα επανέλαβε τη στήριξή της στο σχέδιο Ανάν, δηλώνοντας έτοιμη να στείλει και παρατηρητές σε μια ενδεχόμενη δύναμη επίβλεψης της εκεχειρίας. Επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Ενταση επικρατεί και στα σύνορα με το Λίβανο, όπου χτες έπεσε νεκρός ένας Λιβανέζος εικονολήπτης, που κατέγραφε για λογαριασμό του δικτύου «αλ Τζαντίντ» μάχες που γίνονταν σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα αλλά εντός συριακού εδάφους. Τραυματίστηκε ένας ακόμη δημοσιογράφος και καταγγέλλεται ο συριακός στρατός. Οργή εξέφρασε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ