Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Την υποψηφιότητά του για συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θ' αρχίσουν στις 23 Μάη και θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο, κατέθεσε, χθες, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Μουμπάρακ, ο Ομάρ Σουλεϊμάν, προκαλώντας τη σφοδρότατη αντίδραση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» - που τελικά κατεβάζουν υποψήφιο αν και διαβεβαίωναν για το αντίθετο. Προειδοποιούν ότι η παρουσία του θα προκαλέσει ταραχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στηρίζεται από το στρατό.

ΟΥΑΣIΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ κάλεσαν χτες την Κίνα να ασκήσει πιέσεις στη σύμμαχό της ΛΔ Κορέας για να εγκαταλείψει την εκτόξευση του πυραύλου «Unha-3» επειδή θεωρούν πως πρόκειται για συγκεκαλυμμένη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι επιμένουν πως ο πύραυλος θα θέσει σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για την 100ή επέτειο από την γέννηση του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η κενυατική αρχή διοίκησης των αεροδρομίων (ΚΑΑ) απέλυσε χτες το 50% των περίπου 1.300 εργαζομένων στα αεροδρόμια της Κένυας επειδή δεν έσπασαν την απεργία που ξεκίνησαν την Παρασκευή διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις.

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Η Τζόις Μπάντα ορκίστηκε την Κυριακή νέα πρόεδρος του νοτιοαφρικανικού Μαλάουι μετά το θάνατο του προκατόχου της Μπινγκου Ούα Μουταρίκα. Η πρώτη απόφαση της Μπάντα ήταν η αποπομπή του επικεφαλής της αστυνομίας στη χώρα, Πίτερ Μουκχίτο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσαν νέα επίθεση πυροδοτώντας ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο προχτές στην πόλη Καντούνα της κεντρικής Νιγηρίας με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Χτες, εξαπέλυσαν και νέα επίθεση στην κεντρική πόλη Τζος με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένα εξάχρονο κοριτσάκι.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών «Sony» ανακοίνωσε χτες πως σκοπεύει να απολύσει 10.000 εργαζόμενους σε εργοστάσια της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι απολύσεις θα αντιστοιχούν στο 6% του προσωπικού της Sony διεθνώς, που ως τον περσινό Μάρτη ανερχόταν σε 168.200 άτομα.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 32,25% ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, Η αύξηση θα φέρει το μηναιίο μισθό στα 2.047,52 μπολίβαρ ή 363,60 ευρώ, και αφορά 4 εκατομμύρια εργαζόμενους ενώ θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, την 1η Μαΐου και την 1η Σεπτεμβρίου.

ΛΙΜΑ.-- Επιπλέον δύο ή τρεις ημέρες μπορεί να χρειαστεί η διάσωση των εννέα μεταλλωρύχων που έχουν εγκλωβιστεί από την Πέμπτη σε παράνομο ορυχείο χαλκού στην περιοχή Ικα στο νότιο Περού. Στους 9 εργάτες που επιχειρούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας παρέχεται οξυγόνο, νερό και τροφή σε υγρή μορφή μέσω ενός μεταλλικού σωλήνα από τον οποίο επικοινωνούν επίσης με τα σωστικά συνεργεία.

ΤΣΧΙΝΒΑΛΙ.-- Πρόεδρος της αποσχισθείσας επαρχίας της Νότιας Οσετίας εξελέγη την Κυριακή, στο δεύτερο γύρο, ο Λεονίντ Τίμπιλοφ, πρώην αξιωματικός της «KGB», με πάνω από το 54% των ψήφων έναντι του Ντέιβιντ Σανακόεφ που έλαβε σχεδόν το 43%. Ο Τίμπιλοφ υποσχέθηκε χτες πως θα συνεχίσει να αναπτύσσει δεσμούς με τη Ρωσία με στόχο η Νότια Οσετία να ενωθεί με τη ρωσική δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ