Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Πρόσκληση συνεργασίας στο ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απρίλη στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστάνα, εγκρίθηκε απόφαση πρόσκλησης για συνεργασία της ΟΣΣΑ με το ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί πως στην ΟΣΣΑ συμμετέχουν Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργισία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζαχστάν, Ερζάν Καζιχάνοφ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης το Συμβούλιο έθιξε ζητήματα ενίσχυσης των συλλογικών μέτρων υποστήριξης και συμμαχικής αλληλεγγύης, αφού υπάρχουν εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια, καθώς και πολιτική και οικονομική πίεση. Οπως ανέφερε: «Συζητήθηκαν τα θέματα αντιμετώπισης των αυξημένων απειλών και των προκλήσεων της ασφάλειας που προέρχονται από το έδαφος του Αφγανιστάν, λόγω της μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στη χώρα στις δυνάμεις ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων είναι και το θέμα της ενίσχυσης των συνόρων Τατζικιστάν - Αφγανιστάν καθώς και της οργάνωσης της μεταφοράς των φορτίων της Διεθνούς Δύναμης από το Αφγανιστάν».

Επίσης, συζητήθηκε η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, καθώς και τα πιθανά συντονισμένα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας και πολιτικών συμφερόντων των κρατών - μελών της ΟΣΣΑ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας και άλλα σημαντικά ζητήματα. Την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ της ΟΣΣΑ και του ΝΑΤΟ, στήριξαν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, από τη μεριά του το ΝΑΤΟ έχει ως τα τώρα επιλέξει το δρόμο της ενίσχυσης της συνεργασίας του με την καθεμία χώρα ξεχωριστά, στα πλαίσια του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την ειρήνη», και προς το παρόν δείχνει να «αγνοεί» τον πολιτικό - στρατιωτικό «συνασπισμό» της ΟΣΣΑ, στον οποίο είναι ενταγμένες οι παραπάνω χώρες.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ