Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ G8
Αντιθέσεις και συγκλίσεις

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Κλίντον και Λαβρόφ, αντίστοιχα, στην Ουάσιγκτον
Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Κλίντον και Λαβρόφ, αντίστοιχα, στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συρία, Ιράν, ΛΔ Κορέας αλλά και η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ καθώς και άλλα ανοιχτά μέτωπα ή ζητήματα, που αποτελούν κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και συνάμα πεδία όπου εκδηλώνονται οι σφοδρές τους αντιθέσεις, είναι τα βασικά ζητήματα της ατζέντας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ - G8 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία) που ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον.

Η Σύνοδος των ΥΠΕΞ θα κρίνει ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιούνη στο Καμπ Ντέιβιντ στις ΗΠΑ, ενώ προφανώς θα κυριαρχήσει και στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο Σικάγο.

Δεδομένων των εκδηλωμένων ιμπεριαλιστικών πιέσεων προς τη Συρία και καθώς η Ρωσία έχει απορρίψει μέχρι στιγμής κάθε απόφαση του ΟΗΕ, η στάση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα τεθεί στο «μικροσκόπιο».

Η Χίλαρι Κλίντον, που πυρετωδώς προετοίμαζε το έδαφος της Συνόδου, συναντήθηκε κατ' ιδίαν την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Κοϊτσίρο Γκάμπα, και σύμφωνα με την εφημερίδα «Japan Times», προειδοποίησαν τη ΛΔ Κορέας να μην προχωρήσει στην εκτόξευση του πυραύλου (που έχει δηλώσει ότι είναι για να θέσει σε τροχιά επικοινωνιακό δορυφόρο), που κρίνουν ότι συνιστά μια κεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, ενώ συμφώνησαν ότι εάν η ΛΔ Κορέας το πράξει «οι δύο χώρες θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» αλλά και στη διεθνή κοινότητα ώστε να «αναλάβει αναγκαία δράση».

Εννοείται ότι και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα απασχολήσει μεγάλο μέρος των επαφών στην Ουάσιγκτον και μάλιστα τις παραμονές της επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) που έχουν προγραμματιστεί το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου, η Χίλαρι Κλίντον διαβεβαίωσε με δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ δε σκοπεύουν να βρεθούν σε αντιπαράθεση με την Κίνα, διαψεύδοντας την ύπαρξη ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου στην Ασία». «Μια ακμάζουσα Κίνα είναι για το καλό της Αμερικής και μια ακμάζουσα Αμερική είναι για το καλό της Κίνας, όσο οι δύο χώρες ευημερούν με έναν τρόπο που ωφελεί όλη την περιοχή», τόνισε η Κλίντον σε ομιλία της στην Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία σε προάστιο της Ουάσιγκτον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόντρες» με φόντο την εξωτερική πολιτική (2016-03-29 00:00:00.0)
Πολύωρη διακοπή της πρόσβασης στο Ιντερνετ (2014-12-24 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» της έντασης (2010-05-26 00:00:00.0)
Συνεργασία και ...διαφορές (2009-10-14 00:00:00.0)
Ο Κλίντον σε ρόλο ανεπίσημου διπλωμάτη (2009-08-05 00:00:00.0)
Συμφώνησε να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες (2003-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ