Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στα 559 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο

«Φέσια» ύψους 7,5 εκατ. ευρώ τη μέρα, κόντρα και στη ραγδαία πτώση των εμπορικών δοσοληψιών

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα κάθε είδους φέσια, οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, εξέλιξη που έχει να κάνει με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, με τα απούλητα εμπορεύματα που ξεμένουν, τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στις ροές κεφαλαίων από το επίπεδο της παραγωγής σε αυτό της λαϊκής κατανάλωσης που επίσης συνεχίζει σε διαδικασία βύθισης. Το «φαινόμενο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, «κόντρα» τόσο στη συνεχιζόμενη κάθετη πτώση των εμπορικών δοσοληψιών, όσο και των αυξημένων μέτρων ελέγχου και αποτροπής που παίρνουν οι τραπεζίτες.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και ενταθεί μέχρις ότου βγουν οριστικά εκτός «ανταγωνισμού» οι αδύναμοι κρίκοι, πρώτα και κύρια, οι μικροί επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στους οποίους μετακυλίονται όλα τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Το Μάρτη φέτος καταγράφηκε απότομη επιδείνωση, με την αξία των ακάλυπτων επιταγών να σπάει κάθε κοντέρ, να ξεπερνά τα 202 εκατ. ευρώ (από 163 εκατ. ευρώ το Μάρτη του 2011) και με το ρυθμό της διόγκωσης να φτάνει στο 24%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το τρίμηνο Γενάρη με Μάρτη 2012, που η «Τειρεσίας ΑΕ» συλλέγει από τις εμπορικές τράπεζες, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών ξεπέρασε και το μισό δισ. ευρώ, για να διαμορφωθεί στα 559,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

Συγκεκριμένα:

Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στα 500,6 εκατ. ευρώ και σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν τις 178.412.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώθηκαν στα 58,7 εκατ. ευρώ (από 229 εκατ. ευρώ) και σε αριθμό τεμαχίων τις 34.765.

Στο σύνολο (ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές) φτάνουν στα 559,3 εκατ. ευρώ.

Σε πορεία συνεχούς κλιμάκωσης συνεχίζουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο», με «καθυστέρηση» πληρωμής πάνω από τρεις μήνες. Απόλυτα ψευδεπίγραφες αποδείχνονται μια προς μια, όλες μαζί οι ρυθμίσεις τάχα «διευκόλυνσης» που εφαρμόζουν ή που υπόσχονται οι κυβερνήσεις από κοινού με τους τραπεζίτες. Ηδη τα επισφαλή δάνεια των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, με τους τραπεζίτες να περιμένουν παραπέρα απογείωση στο επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ