Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
«Μάχες» διαδηλωτών και αστυνομίας

ΒΙΕΝΝΗ.-

Σε πραγματικό πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, όταν ισχυρότατες δυνάμεις της Αστυνομίας προσπάθησαν «πάση θυσία» να αποτρέψουν διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τη συγκυβέρνηση των δεξιών με τους ακροδεξιούς τους Χάιντερ, να «παρενοχλήσουν με τις φωνές τους και τις διαμαρτυρίες τους».... τα μέλη της υψηλής κοινωνίας που στροβιλίζονταν στους ρυθμούς του βαλς στο φημισμένο ετήσιο χορό στην Οπερα της Βιέννης.

Ο χορός της όπερας απλά συνέπεσε με τις διαδηλώσεις που γίνονται κάθε Πέμπτη, από τις 4 του Φλεβάρη οπότε ορκίστηκε η κυβέρνηση. Φέτος, η διαδήλωση διαμαρτυρίας πήρε και ένα επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα, που όμως έθετε την «μπάλα» δηλαδή της κυβέρνησης συνασπισμού του OeVP/FPOe ακριβώς στο «σημείο του πέναλτι»: την καθεστηκυία τάξη της Αυστρίας, που πληρώνει ακόμη και 13.110 δολάρια, προκειμένου να παρευρεθεί στο γεγονός, όπου εκατοντάδες «προσωπικότητες» από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο και το χώρο του θεάματος, παρευρίσκονται για να επιδείξουν τα πανάκριβα ρούχα τους και να γευτούν ένα ποτήρι σαμπάνια υπό τους ρυθμούς του βαλς.

Φέτος, εξαιτίας αυτής της «σύμπτωσης» η αστυνομία ανέπτυξε 1.100 άνδρες για να αποκλείσουν την περιοχή γύρω από την περίφημη Οπερα της Βιέννης, αλλά δεν έλειψαν τα επεισόδια που εστιάστηκαν κυρίως στα σημεία, όπου είχαν στηθεί οδοφράγματα, καθώς οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική της αμφιλεγόμενης δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης. Δεν έλειψαν και οι φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και η «ρίψη λίθων» στους αστυνομικούς. Στη διάρκεια των επεισοδίων, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, τραυματίστηκαν πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πυρπολήθηκαν έντεκα οχήματα.

Η συμφωνία των συντηρητικών με το ακροδεξιό κόμμα του Χάιντερ, το οποίο θεωρείται ρατσιστικό και ξενοφοβικό, οδήγησε πέρσι στην «πολιτική απομόνωση» της Αυστρίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είχε ως συνέπεια στον περσινό χορό στην όπερα να μην προσέλθουν αρκετοί από τους ξένους προσκεκλημένους. Ομως εφέτος, με την Αυστρία να έχει επιστρέψει στην αγκαλιά της Ευρώπης, όλα ήταν και πάλι «μέλι - γάλα» και στο χορό εμφανίστηκαν προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας! Εξάλλου, ο χορός στην Οπερα της Βιέννης είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της κοινωνικής ζωής και έχει κάτι από τη λάμψη και τα περασμένα μεγαλεία της αυτοκρατορικής περιόδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η νέα (παλιά) κυβέρνηση (2003-03-01 00:00:00.0)
«Ξαφνικός θάνατος» της κυβέρνησης (2002-09-10 00:00:00.0)
Το Αβγό του Φιδιού σπάει;.. (2001-04-04 00:00:00.0)
Πρωτοχρονιάτικο βαλς στο γαλάζιο Δούναβη (2000-12-29 00:00:00.0)
Εσωτερικός πόλεμος (2000-02-09 00:00:00.0)
Σχηματισμός κυβέρνησης και ευρωπαϊκή υποκρισία (2000-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ