Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η εκπαίδευση στην υπηρεσία της αγοράς

Διήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος φιλοξενείται από το ΠΑΣΟΚ

Με τον τίτλο «Οικονομία της γνώσης, Εκπαίδευση και Απασχόληση στην Ευρώπη», ξεκίνησε χτες στο Ζάππειο διήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Με αυτήν επιχειρείται να περιγραφεί ο στρατηγικός στόχος της πλήρους υποταγής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από τις κατευθύνσεις του κόμματος για την εφαρμογή του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου στην ΕΕ. Σε αυτή τη συνάντηση, χτες πρώτη μέρα μίλησαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης που προσπάθησαν να εξειδικεύσουν την πολιτική τους στην εκπαίδευση και την απασχόληση, κάνοντας κυριολεκτικά το άσπρο - μαύρο. Χαρακτηριστικές ήταν μερικές παρεμβάσεις:

Ο υπουργός εργασίας Τ. Γιαννίτσης έκανε λόγο για θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας να προσαρμοστεί με ευελιξία στις ανάγκες της αγοράς, και πρόβαλλε το μοντέλο της «διά βίου εκπαίδευσης» (δηλαδή της περιπλάνησης των «απασχολήσιμων» από κατάρτιση και επανακατάρτιση), ως τη λύση για την απασχόληση.

Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, έκανε λόγο για την ανάγκη τα εκπαιδευτικά συστήματα να παράγουν «τον ολοκληρωμένο ευρωπαίο πολίτη», εκθέτοντας την ανθρωπιστική διάσταση που πρέπει να έχει η εκπαίδευση. Και όλα αυτά τη στιγμή που η εκπαιδευτική πολιτική σε όλες πλέον τις βαθμίδες της εντείνει τους ταξικούς φραγμούς για τα λαϊκά στρώματα (βλέπε εκδίωξη χιλιάδων μαθητών από την εκπαίδευση). Η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση δεν πρόλαβε τις αλλαγές στην οικονομία και σημείωσε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι συμβατότητας των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων, κάτι που σαφώς παραπέμπει στη διαβόητη «Διακήρυξη της Μπολόνια» για ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Σήμερα στη συνάντηση θα μιλήσει ο Κ.Σημίτης και άλλοι ομογάλακτοί του κεντροαριστεροί... σοσιαλιστές.

  • Πώς η εκπαίδευση θα μπει στην υπηρεσία της.. ανασυγκρότησης και της επιχειρηματικότητας, ήταν ο πυρήνας των δηλώσεων που έκανε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, χτες στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου που ασχολείται με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στις βαλκανικές χώρες. «Αυτή η περιοχή στο παρελθόν έχει γεννήσει πάρα πολλά ιστορικά, δραματικά γεγονότα. Είναι καιρός πια να γεννήσει, με τη συνεργασία μας, ανάπτυξη, ευημερία για όλους. Εχω πει και θα επαναλάβω πως η ανασυγκρότηση είναι σίγουρα επιχειρηματικότητα, αλλά πιο πριν είναι αλληλεγγύη, είναι παιδεία, είναι πολιτισμός», δήλωσε ο Γ. Πασχαλίδης βγαίνοντας από την Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, αφού κήρυξε την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου. Ταυτόχρονα, ανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί μαζί με επιχειρηματίες την ερχόμενη βδομάδα το Βελιγράδι, για να τονιστεί η εκπαιδευτική διάσταση της... ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ