Κυριακή 22 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση Αργεντινής - Ισπανίας

Μέρος του σκληρού πολέμου για την ενέργεια αποτελεί και η διαμάχη μεταξύ Αργεντινής και Ισπανίας με επίκεντρο τους πετρελαιοφόρους σχιστόλιθους της λατινοαμερικανικής χώρας και με αφορμή την απόφαση της Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνες να επανακρατικοποιήσει την εταιρεία ΥPF, θυγατρική της ισπανικής «Repsol».

Η πρόεδρος της Αργεντινής κατηγόρησε την ισπανική εταιρεία ότι καθυστερεί συστηματικά τις επενδύσεις στην YPF για την αξιοποίηση του αργεντίνικου πετρελαίου, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να χάνει ένα σημαντικό πόρο.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι υποκρύπτει έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής.

Σε δημοσίευμα της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γίνεται λόγος για το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών οι οποίες καραδοκούν για να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν οι Ισπανοί και να διοχετεύσουν το απαραίτητο ρευστό για την εξαιρετικά ακριβή άντληση των κοιτασμάτων της YPF.

Σημειώνεται ότι το 57% της αργεντίνικης δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας YPF πουλήθηκε το 1999, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, στην ισπανική «Repsol». Το τελευταίο διάστημα διέρρευσαν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις, εν αγνοία της κυβέρνησης της Αργεντινής, μεταξύ της «Repsol» και της κινέζικης «Sinopec» για τη μεταβίβαση των μετοχών της YPF από την πρώτη στη δεύτερη.

Η Αργεντινή διαθέτει τα τρίτα σε μέγεθος κοιτάσματα σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Ομως, το πετρέλαιο αυτού του τύπου έχει πολύ υψηλό κόστος εξόρυξης. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι για την αξιοποίηση των εντοπισμένων κοιτασμάτων της Αργεντινής απαιτούνται 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας.

Η κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής, όπως φαίνεται, είναι ένας ελιγμός προκειμένου να διαπραγματευθεί απευθείας με τους Κινέζους το ξεπούλημα της YPF και όχι μέσω της «Repsol».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ