Τρίτη 24 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Διακόπηκε η παροχή αιγυπτιακού αερίου προς το Τελ Αβίβ

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την απόφασή της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς το Ισραήλ ανακοίνωσε, χτες, η αιγυπτιακή εταιρεία φυσικού αερίου υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πληρωθεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Αμεση υπήρξε η ισραηλινή αντίδραση, με ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλούν για «παραβίαση του οικονομικού παραρτήματος της συνθήκης ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ από το 1979». Αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, έσπευσε να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους λέγοντας ότι «είναι λάθος να μετατραπεί ένα εμπορικό ζήτημα, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψης ότι είναι, σε διπλωματικό».

Η εταιρεία «East Mediterranean Gas» που διαχειρίζεται τον αγωγό που μεταφέρει το αέριο από την Αίγυπτο στο Ισραήλ ανακοίνωσε τη διακοπή. Πηγές προσκείμενες στο Κάιρο δήλωναν έτοιμες να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία με το Ισραήλ «με καλύτερες τιμές και καλύτερους όρους». Η συμφωνία παροχής αερίου προς το Ισραήλ δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη, ιδιαίτερα γιατί το αέριο πουλιέται σε πολύ χαμηλή τιμή.

Ο αγωγός που μεταφέρει το αέριο έχει γίνει στόχος αλλεπάλληλων δολιοφθορών από τότε που εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος και είχε υπογράψει τη συμφωνία, χωρίς ποτέ το ακριβές περιεχόμενό της και οι όροι της να γίνουν γνωστοί. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, δεν υπήρχε αντίδραση εκ μέρους του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου για το ζήτημα που προέκυψε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ