Τρίτη 24 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Παραίτηση της κυβέρνησης

ΧΑΓΗ.--

Τις δυσκολίες που έχουν οι διαχειριστές της καπιταλιστικής κρίσης στην Ολλανδία, που εμφανίζεται ως χώρα χωρίς προβλήματα π.χ. χρέους, αλλά το κεφάλαιο θέλει να προχωρήσει σε αντιλαϊκά μέτρα, αναδεικνύει η κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, παραιτήθηκε ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει σήμερα στο κοινοβούλιο ώστε να καθοριστούν τα απαιτούμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα μέχρι τις εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Η παραίτηση της κυβέρνησης ήρθε μετά την ανακοίνωση του αρχηγού του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Χέερτ Βίλντερς να αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση μειοψηφίας, ύστερα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να φτάσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, έναντι του προβλεπόμενου για το 2013, 4,7%. Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ, πάγωμα των μισθών του δημοσίου και μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και την ανάπτυξη.

Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν την επιβολή μέτρων λιτότητας ώστε να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για το κεφάλαιο. Χρησιμοποιούν τις ίδιες απειλές που χρησιμοποιούνται και στην χώρα μας πως αν δεν εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα το δημόσιο χρέος πιθανά να ανέλθει στο 76% του ΑΕΠ το 2015, ενώ ο οίκος «Fitch» προειδοποίησε ότι μέσα στην βδομάδα, ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει την πιστοληπτική της ικανότητα, το λεγόμενο 3Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ