Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Γρήγορη ανάπτυξη παρατηρητών ζητά ο Ανάν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Για «μείωση της βίας, παρά τις όποιες εξάρσεις» έκανε λόγο, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Κόφι Ανάν, επαναλαμβάνοντας ότι είναι «κομβικής σημασίας η παρουσία των παρατηρητών καθώς πραγματικά μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της ηρεμίας». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου μετέφερε στα μέλη του Συμβουλίου ότι η συριακή ηγεσία τον ενημέρωσε ότι απέσυρε τα βαρέα στρατιωτικά οχήματα και το στρατό από το κέντρο των πόλεων.

Ηδη, στον ΟΗΕ έχει αρχίσει η επιλογή των 300 παρατηρητών που αποφασίστηκε να αναπτυχθούν στη Συρία, αλλά και οι τριβές. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να αναπτυχθούν οι παρατηρητές «το αργότερο εντός 15ημέρου» για να καταστεί εφικτή και αποτελεσματική η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Ο Ζιπέ, διά μέσου εκπροσώπου του, κατηγόρησε, εκ νέου, τη συριακή ηγεσία ότι «δεν εφαρμόζει ουσιαστικά το σχέδιο» και δήλωσε ότι «πρέπει να εξεταστούν και άλλοι τρόποι», αποστροφή που μπορεί να θεωρηθεί και ως απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σούζαν Ράις, από την πλευρά της, υποστήριξε, επικαλούμενη τον αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τις ειρηνικές επιχειρήσεις, Ερβέ Λαντέους, ότι η Δαμασκός έχει θέσει ως όρο να μη συμμετάσχουν στους παρατηρητές εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην «Ομάδα Φίλων της Συρίας», δηλαδή από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, από χώρες της ΕΕ, αλλά και από αραβικές όπως οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, η Τουρκία κλπ. Η πληροφορία αυτή, πάντως, δεν επιβεβαιωνόταν, μέχρι χτες βράδυ, από άλλη πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ