Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΚΟ
Μοιράζουν ψίχουλα σε ανέργους

Με δουλειά το πολύ 5 μηνών το χρόνο και μεροκάματα πείνας επιχειρεί η συγκυβέρνηση, να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανέργων, ανακυκλώνοντας την ανεργία, προβάλλοντάς την ως λύση για τα χαντακωμένα από την κρίση λαϊκά νοικοκυριά. Χαρακτηριστικά όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια Αττικής (διοίκηση εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ) και στο Δήμο Αθήνας (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγοι).

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί προγράμματα της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας» στις Περιφέρειες, οι Δήμοι κάθε Περιφέρειας γνωστοποιούν τις ανάγκες τους σε «φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που αναλαμβάνουν να προσλάβουν εργαζόμενους. Ο Δήμος Αθηναίων με εκατοντάδες συμβασιούχους να απολύονται, να επιζητούν παραμονή στην εργασία τους, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια (χαρακτηριστικά το Μάη, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, σχεδόν χίλιοι συμβασιούχοι του από τον ΟΝΑ, το Δημοτικό Βρεφοκομείο, άλλες υπηρεσίες τρέχουν πάλι στην Ευελπίδων) απευθύνθηκε στην ΜΚΟ «PRAKSIS - Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας» να του βρει άλλους εργαζόμενους.

Η ΜΚΟ στις 2 Απρίλη, προχώρησε σε «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (...) σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση της πράξης "δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια ATTIKHΣ - Κεντρικός Τομέας"». «Ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 27 ατόμων» να δουλέψουν π.χ. σε υπηρεσίες διαμεσολάβησης μεταξύ αποφυλακισμένων και φορέων εξυπηρέτησης, νομικής συμβουλευτικής σε αποφυλακισμένους, ψυχοκοινωνικής και υγειονομικής στήριξης σε αστέγους, παροχή ψυχοπαιδαγωγικών υπηρεσιών των παιδιών που επαιτούν στους δρόμους της Αθήνας.

Ξεκαθαρίζει ότι «κάθε ωφελούμενος μπορεί να απασχοληθεί σε μία θέση εργασίας έως 5 μήνες μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Η αμοιβή των προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δικαιούχων φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού", ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής τους, ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις. Οι δικαιούχοι, εκτός από τα καταβαλλόμενα ποσά που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή στα απασχολούμενα πρόσωπα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Δήμο Αθήνας προγραμματίζεται να προσληφθούν έτσι, μέσω ΜΚΟ, συνολικά 1.300 άτομα για να καλύπτουν ουσιαστικά διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες, να δουλεύουν για λίγο και να φεύγουν, ώστε να υλοποιηθεί συνολικά η πολιτική της ΕΕ, ό,τι ειπώθηκε και στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι στα επόμενα χρόνια η πλειοψηφία των εργαζομένων στους Δήμους θα είναι συμβασιούχοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις συμβασιούχων στα «hot spots» (2017-03-30 00:00:00.0)
Μοιράζουν ψίχουλα σε ανέργους (2012-04-28 00:00:00.0)
Δουλεμπορικά προγράμματα για τους ανέργους (2011-08-17 00:00:00.0)
Εκβιαστικοί μηχανισμοί για τους ανέργους (2011-08-06 00:00:00.0)
Εξω οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία! (2011-07-19 00:00:00.0)
Φέρνει «μνημόνια» βαθιάς αντεργατικής πολιτικής (2011-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ