Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Προκαταβολή 18 δισ. στους τραπεζίτες

Υπουργικό Συμβούλιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράταση μέχρι και τα τέλη του 2012 για τη μοιρασιά του «πακέτου»

Στο Υπουργικό Συμβούλιο εξετάστηκαν ξανά χτες τα «ανοιχτά ζητήματα», οι όροι και προϋποθέσεις για τη διάσωση του τραπεζικού κεφαλαίου, για τη μοιρασιά του προβλεπόμενου πακτωλού από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η τελική διευθέτηση φαίνεται να χωλαίνει ως προς το ύψος των κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα ζητήσουν και θα πάρουν οι τραπεζίτες προκειμένου έτσι να καλύψουν τις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας. Ενα το κρατούμενο είναι η λογιστική ζημιά μετά και το «κούρεμα», την οποία και εμφανίζουν στους ισολογισμούς στο ύψος των 18 δισ. ευρώ. Αγνωστος για το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας και τους τραπεζίτες είναι ο βαθμός όξυνσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, που σε κάθε περίπτωση, όπως και οι ίδιοι περιμένουν, θα οδηγήσει σε παραπέρα απογείωση τα «επισφαλή δάνεια» των πελατών τους, για τα οποία επίσης θα ζητήσουν και θα πάρουν πρόσθετα κεφάλαια.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε αυτή τη φάση το Υπουργικό Συμβούλιο προκρίνει μια «ενδιάμεση ανακεφαλαιοποίηση» μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, οι 4 μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι - Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς - ενισχύονται άμεσα με 18 δισ. ευρώ. Μέρος των κεφαλαίων αυτών μπορεί να δοθεί στους τραπεζίτες ως προκαταβολή ακόμη και πριν από τις ανακοινώσεις για τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Καθένας από αυτούς θα προχωρήσει άμεσα σε ειδική συμφωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να πάρει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, τα οποία και θα αξιοποιήσουν στη συνέχεια προκειμένου να αντλήσουν τζάμπα κεφάλαια από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση θα παρθούν από τη διάδοχη κυβέρνηση που σχεδιάζουν. Τρίμηνη παράταση μέχρι και τα τέλη του 2012 παίρνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο εξετάστηκε και η «εκκρεμότητα» με τα ομόλογα ύψους 6,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ρήτρα ξένου δικαίου, οι κάτοχοι των οποίων δεν προσήλθαν στο «εθελοντικό κούρεμα». Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μετά από συνεννόηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξουν οι «νομικές διασφαλίσεις», να «αποφευχθούν προβλήματα» ενόψει της λήξης τέτοιων ομολόγων στις 15 του Μάη αξίας 450 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ