Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Εκδήλωση για τους αγωνιστές ΕΑΜ και ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Λιτόχωρο Πιερίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και, στη διάρκειά της, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης με τα ονόματα των ηρωικών νεκρών Λιτοχωριτών αξιωματικών και μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για να πάρουν και με πανηγυρικό τρόπο τη θέση τους στο ΠΑΝΘΕΟΝ των ηρώων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επιζώντες Λιτοχωρίτες μαχητές του ΔΣΕ (Θανάσης Παπαθανασίου, Κώστας Παλάσκας, Θανάσης Καραγιάννης, Μαριάνθη Κωφού και Σταυρούλα Παλάσκα) και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας και του παραρτήματος Ελασσόνας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Κουκουτάσιος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η κεντρική ομιλήτρια Κατερίνα Κουρίτα, υποψήφια βουλευτής Πιερίας του ΚΚΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το κύριο πρόβλημα της ντόπιας αστικής τάξης και των Αγγλων συμμάχων της, δεν ήταν η επούλωση των πληγών και η δικαίωση των αγώνων του λαού, αλλά η διασφάλιση των συμφερόντων τους στη μεταπολεμική Ελλάδα, η αποκατάσταση της εξουσίας τους. Για να αντιστρέψουν πλήρως και προς όφελός τους το συσχετισμό των δυνάμεων και για να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους, επέλεξαν το αιματοκύλισμα, στηριγμένοι στην αμερικανική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ενίσχυση, μετά την εκφρασμένη φανερή αδυναμία της Μεγάλης Βρετανίας να συνεχίσει αυτόν το ρόλο. Οι συνθήκες που διαμορφώνονταν για τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές ήταν αφόρητες. Ο λαός τότε είχε να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα... Και διάλεξε τα όπλα, βεβαίως».

Αναφερόμενη στην Ιδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (28η Οκτώβρη 1946, με τη δημιουργία του Γενικού του Αρχηγείου), σημείωσε πως, η ένοπλη πάλη ξεκίνησε τη νύχτα της 30ής προς ξημερώματα της 31ης Μάρτη του 1946 στο Λιτόχωρο (παραμονές εκλογών). Οταν 33 καταδιωκόμενοι αγωνιστές, οπλισμένοι, χτύπησαν το σταθμό Χωροφυλακής Λιτόχωρου, τον ένοπλο αστικό μηχανισμό που συνεργαζόταν και με παρακρατικές ένοπλες ομάδες και από κοινού δολοφονούσαν αγωνιστές. «Η δικαίωση του αγώνα και της θυσίας του ΔΣΕ είναι το σύγχρονο δικό μας καθήκον», τόνισε η ομιλήτρια και κάλεσε τους αντιστασιακούς αγωνιστές, τους φίλους και απογόνους τους και τις οικογένειές τους να τιμήσουν πραγματικά την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ, να εμπιστευτούν την ιστορική πείρα και διαδρομή του και την ικανότητά του στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» ο σ. Νίκος Κουκουτάτσιος (2021-07-20 00:00:00.0)
Εκεί που ξεκίνησε η εποποιία του ΔΣΕ... (2016-04-05 00:00:00.0)
Ιστορικός περίπατος στον Πειραιά (2011-11-11 00:00:00.0)
Στα 60 χρόνια από την επίθεση στο Λιτόχωρο (2006-04-02 00:00:00.0)
Η Μάχη στην Τάχνιστα (2001-05-25 00:00:00.0)
Μια ακόμη μαρτυρία (1996-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ