Σάββατο 5 Μάη 2012 - Κυριακή 6 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ: Η ανάκαμψη ευνοεί μόνον τους πλούσιους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μειωμένες ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη βδομάδα, για πρώτη φορά σε διάστημα ενός μήνα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 27.000 στις 365.000, ενώ τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν σε 392.000 από 388.000.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας στις 378.000.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ο μέσος όρος των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 750 στις 383.500 νέες αιτήσεις - τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρά τη μικρή μείωση του ποσοστού ανεργίας, οι αμερικανικές αρχές έσπευσαν να χαιρετίσουν το γεγονός ως απόδειξη σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

ΩΣΤΟΣΟ, στις ΗΠΑ συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με την ανάκαμψη, το χαρακτήρα, το περιεχόμενο και τη διάρκειά της. Ο αντίλογος σε όσους υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να γίνει δυναμική στο επόμενο τρίμηνο, έχει να κάνει με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τις τιμές του πετρελαίου και τις εγγενείς αντιθέσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Το πιο σημαντικό επιχείρημα ως προς το είδος της ανάκαμψης αφορά στον τρόπο που μοιράζεται το προϊόν της όποιας ανάπτυξης παρουσιάζεται στις ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το 2010, από τα 13 τρισ. δολάρια της οικονομικής μεγέθυνσης όλα τα οφέλη πήγαν στο πλούσιο 1%, (το 93%) πάνω από το ένα τρίτο το καρπώθηκαν 15.600 υπερπλούσια νοικοκυριά (37%).

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς και από τα στοιχεία που αφορούν στη δεκαετία 1997- 2007 όπου φαίνεται ότι το πλουσιότερο 1% της Αμερικής πήρε 59,9% του συνόλου της αύξησης του εισοδήματος.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times , ο Ρόμπερτ Ράιχ, υπουργός Εργασίας επί Κλίντον, η μερίδα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που έχουν συνταξιοδοτική κάλυψη μειώθηκε στο 29,2% (από 42% το 2007), η μερίδα που έχει ασφάλιση υγείας μειώθηκε στο 53,3% από 59,8% το 2007.

Τέλος, υπέρ της άποψης ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι ακόμη ασθενής συντείνει και το γεγονός ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες για το επόμενο εξάμηνο μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές συναντούν προβλήματα, εξαιτίας και των προβλημάτων με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τόσο με την Κίνα, όσο και με άλλες «αναδυόμενες» οικονομίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ