Δευτέρα 7 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Κόκκινη κάρτα» στην πολιτική λιτότητας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συντριπτική ήταν η επικράτηση των Εργατικών στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία την Πέμπτη, μία εκλογική αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από την πολύ μεγάλη αποχή καθώς μόλις ένας στους τρεις ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες. Το μήνυμα λοιπόν που απέστειλε το 32% των ψηφοφόρων που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία και λόγω της πλήρους απουσίας αγωνιστικής ταξικής πολιτικής δύναμης, ήταν «κόκκινη κάρτα» στην πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα για τις 181 εκλογικές αναμετρήσεις για τα περιφερειακά συμβούλια στην Αγγλία, στη Σκοτία και την Ουαλία, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε τα 75 και 2.158 έδρες, μία αύξηση 823 εδρών, και οι Συντηρητικοί τα 42 και 1.005 έδρες χάνοντας 405.

Σε ελεύθερη πτώση και το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που απέσπασε μόλις τον έλεγχο 6 συμβουλίων και έχασε 336 έδρες. Σε ποσοστά το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει σε εθνικό επίπεδο 39% (αύξηση τριών μονάδων), έναντι 31% των Τόρις (πτώση τεσσάρων μονάδων) και 16% των Φιλελεύθερων.

Τέλος, το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας απέσπασε ποσοστό περίπου 14% στις περιοχές που «κατέβασε» υποψηφίους, μειώνοντας, έτσι, το ποσοστό των Τόρις.

Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, επανεξελέγη με ποσοστό 51,5%, έπειτα από μια σκληρή μάχη με τον αντίπαλό του υποψήφιο των Εργατικών, Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 48,5%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ