Δευτέρα 7 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αλλαγή σκυτάλης στην αντιλαϊκή διαχείριση

Ο «σοσιαλιστής» Ολάντ αναλαμβάνει το τιμόνι της πολιτικής εξυπηρέτησης του γαλλικού κεφαλαίου

Τα «πανηγύρια» και οι ...ελπίδες των Γάλλων, πολύ γρήγορα θα αποδειχτούν φρούδες από τον νέο διαχειριστή

Associated Press

Τα «πανηγύρια» και οι ...ελπίδες των Γάλλων, πολύ γρήγορα θα αποδειχτούν φρούδες από τον νέο διαχειριστή
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηλυσίων Πεδίων, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όλες τις προβλέψεις των exit polls που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στη μητροπολιτική Γαλλία, με τη λογική του διαχειριστικού μονοδρόμου να κυριαρχεί και το εκλογικό σώμα να εγκλωβίζεται στην επιλογή καλύτερου διαχειριστή του καπιταλισμού. Με βάση αυτά, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών επικρατούσε με 51,9% - 53% ενώ ο Νικολά Σαρκοζί συγκέντρωνε 47% - 48,1%, καθώς, όπως φαίνεται, κατάφερε να προσεταιριστεί με τον οξυμένο, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, αντιδραστικό και συντηρητικό του λόγο σημαντικό τμήμα του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», χωρίς αυτό όμως να είναι αρκετό.

Ο Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του και φέρεται αποφασισμένος να αποχωρήσει από την ηγεσία του UMP πριν τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνη. Σε σύντομη δήλωσή του χαρακτήρισε νέο Πρόεδρο της Γαλλίας τον Ολάντ και ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα.

Ο Φρανσουά Ολάντ, παρά το γεγονός ότι οδεύοντας προς την τελική κάλπη, επέμεινε στα περί «αναδιαπραγμάτευσης» του Δημοσιονομικού Συμφώνου, και συνέχισε να καλλιεργεί αυταπάτες, λέγοντας ότι θα «το συμπληρώσει με ένα νέο Σύμφωνο Ανάπτυξης», εννοείται ανάπτυξης με καπιταλιστικούς όρους και προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων. Στην κατεύθυνση αυτή βρήκε στήριξη, προς το β' γύρο, από το «Αριστερό Μέτωπο» (συμμαχία του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ) και τους Οικολόγους Πράσινους, που, μην αμφισβητώντας τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, διαιωνίζουν τις αυταπάτες περί δυνατότητας «εξανθρωπισμού» του καπιταλισμού.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων, με βάση τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, άγγιζε το 80%, ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων δεκαετιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ