Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προσπαθεί να διατηρήσει το μονοπώλιό της η «Microsoft»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αμερικανική επιχείρηση που χαρακτηρίζεται «αυτοκράτειρα του λογισμικού για υπολογιστές» προσπάθησε στην υπό εξέλιξη δίκη της στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο των ΗΠΑ να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο ο δικαστής που αποφάσισε τη διάλυσή της, Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον, ήταν «απροκατάληπτος», ενώ ένας, ο Πρόεδρός του Χάρι Εντουαρντς διατύπωσε το - καταπληκτικό, από κάθε άποψη... - ερώτημα αν το ζήτημα είναι «να αντικατασταθεί ένα μονοπώλιο μιας εταιρίας από κάποιο άλλο μιας άλλης εταιρίας».

Η «Microsoft Corp.», που κατέχει ένα 85-90% της αγοράς λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές παγκοσμίως, κατηγορείται ότι υιοθέτησε μονοπωλιακές πρακτικές για να «πλήξει εκ προθέσεως» την ανταγωνίστριά της στο χώρο του λογισμικού για το Internet, «Netscape». Οι δικαστές δεν κατέληξαν φυσικά σε πόρισμα, αφού η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμη, ωστόσο οι εξελίξεις στην αίθουσα έδωσαν στη μετοχή της «Microsoft» μια... κλοτσιά προς τα πάνω (5% στον δείκτη επιχειρήσεων τεχνολογίας του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Nasdaq).

Ο δικαστής Εντουαρντς προέβη στη χαρακτηριζόμενη ως «ασυνήθιστη» ενέργεια να επικρίνει ορισμένα από τα πορίσματα του δικαστή Τζάκσον, που έκρινε πρωτοδίκως την υπόθεση. Τα στοιχεία που δέχτηκε ο Τζάκσον συνέβαλαν στην απόφαση για τη διάλυσή της, ωστόσο ο Εντουαρντς τόνισε στο δικαστήριο πως ορισμένα από αυτά δε φαίνεται να τεκμηριώνονται από τις ενδείξεις που αναφέρθηκαν στη δίκη και εξέφρασε την απροθυμία του να δεχτεί αστήρικτα πορίσματα.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της εταιρίας του Μπιλ Γκέιτς «Microsoft», αποτελούν ενδεχομένως μια εκ των υστέρων εξήγηση για τη μεταστροφή της «πολιτικής προτίμησης» των επιχειρήσεων τεχνολογίας των ΗΠΑ (ΙΤ) υπέρ των Ρεπουμπλικανών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ