Πέμπτη 10 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μειωμένες οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Παρ' όλα αυτά, διαπιστώνεται σχετική βελτίωση στις προβλέψεις σε σχέση με το τέλος του 2011

Συνεχιζόμενη πτωτική τάση εμφανίζουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τουρισμό, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των ΙΟΒΕ- ΣΕΤΕ, για την περίοδο Γενάρης - Μάρτης 2012. Οι αρνητικοί δείκτες, που διαμορφώνονται από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών στα σχετικά ερωτηματολόγια, αντανακλούν από, τη μία, την τακτική των μεγαλοξενοδόχων να παρουσιάζονται ως κατεστραμμένοι κάθε 3-4 μήνες ζητώντας νέες διευκολύνσεις και προνόμια και, από την άλλη, την αντικειμενική οικονομική κατάσταση που προκαλεί αρνητικές επιδόσεις, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό, ότι η πτωτική πορεία «είναι σημαντικά ηπιότερη έπειτα από τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε το τρίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου '11», όπως σημειώνεται στην έκθεση. Η εξέλιξη αυτή αφορά και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ειδικά και τις τουριστικές γενικότερα. Σύμφωνα με την έκθεση, «ερμηνεύεται και στις δύο κατηγορίες από τη σχετική βελτίωση στις προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης το ερχόμενο τρίμηνο, οι οποίες αντισταθμίζουν εν μέρει τις αρνητικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχείρησης, αλλά και την πορεία της ζήτησης τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012». Με απλά λόγια, παρ' ότι όλοι οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν ότι οι κρατήσεις πέφτουν, οι πραγματικές προβλέψεις τους δεν είναι τόσο αρνητικές όσο θέλουν να δείχνουν.

Μάλιστα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι λιγότερο απαισιόδοξες και μάλιστα οι 4 αστέρων, σε αντίθεση με αυτές των 5 και των 3 αστέρων. Στην Αττική η κατάσταση είναι χειρότερη. Οι επιχειρηματίες εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, ενώ πολύ χειρότερες είναι οι προβλέψεις για τον εγχώριο τουρισμό, καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες αποκλείονται από το δικαίωμα στον τουρισμό λόγω των οικονομικών μέτρων σε βάρος τους από την πολιτική των μνημονίων και των κομμάτων που τα στηρίζουν. Οι αρνητικές προβλέψεις έχουν αρχίσει όμως, να αμβλύνονται, τουλάχιστον όσον αφορά τον εξωτερικό τουρισμό.

Το αρνητικό κλίμα είναι πιο έντονο στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και διοργάνωσης συνεδρίων, όπου τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ζήτηση κινήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε κάθε περίπτωση, οι τουριστικές επιχειρήσεις θεωρούν ως έναν από τους πιο αρνητικούς παράγοντες της δραστηριοποίησής τους το λειτουργικό κόστος, που «μεταφράζεται» στις φορολογικές επιβαρύνσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πτώση σε βιομηχανία και κατασκευές (2012-06-09 00:00:00.0)
Προσδοκίες ανάλογα του ...μεγέθους (2012-02-22 00:00:00.0)
Το δικαίωμα στις διακοπές (2011-05-06 00:00:00.0)
Αισιοδοξούν πολυκαταστήματα και κατασκευαστικές (2009-03-05 00:00:00.0)
Θετικές οι προοπτικές για τους μεγάλους του κλάδου (2003-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ