Πέμπτη 10 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Στημένα «παιχνίδια» για τη δόση

«Καρότο και μαστίγιο» από τους... εταίρους των οπαδών του ευρωμονόδρομου

Τακτική «καρότου και μαστίγιου» φαίνεται να επιλέγουν τα επιτελεία της ΕΕ γύρω από την εκταμίευση της δόσης με τα 5,2 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που αρχικά την προγραμμάτιζαν για σήμερα Πέμπτη, και που σε κάθε περίπτωση βέβαια πρόκειται για ποσά που θα επιστρέψουν στο σύνολό τους στους τραπεζίτες μεγαλοδανειστές, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα «ήξεις αφήξεις» και τα παζάρια ανάμεσα στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους συνεχίζονταν μέχρι και αργά χτες το βράδυ.

Τα μαντρόσκυλα των μονοπωλίων, αφού κατάκλεψαν με το «κούρεμα» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έρχονται τώρα και επιφυλάσσουν για μερίδες του κεφαλαίου ειδικό νομικό καθεστώς. Στις 15 Μάη λήγουν ομόλογα σε ρήτρα ξένου δικαίου, αξίας 435 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων εξαιρέθηκαν και αρνήθηκαν να ενταχτούν στο λεγόμενο «εθελοντικό» κούρεμα. Με τα συγκεκριμένα παράσιτα, που κατέχουν τέτοια κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας πάνω από 6,5 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμη στα παζάρια. Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε χτες ότι αποφάσεις θα παρθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους και το παραπέμπουν. Το «ζήτημα» θα εξεταστεί και στη ερχόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Αμέσως μετά, στις 18 Μάη, λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 4 δισ. ευρώ. Σημερινός «ιδιοκτήτης» φέρεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία επίσης εξαίρεσαν από το «κούρεμα». Η Τράπεζα της λυκοσυμμαχίας είχε αγοράσει τα συγκεκριμένα κομμάτια «μπιρ παρά» από τη δευτερογενή αγορά, περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τώρα περιμένουν να τα πληρωθούν στο ακέραιο, βγάζοντας και αστρονομικό κέρδος 2 δισ. ευρώ.

Με απόλυτα δεδομένη την αντιλαϊκή ατζέντα, ανεξάρτητα και από τους όποιους κυβερνητικούς φερετζέδες, με «κλειδωμένα» και τα νέα πακέτα με τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, συνεδριάζουν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ (συμβούλια Γιούρογκρουπ - Εκοφίν). Ταυτόχρονα κλιμακώνουν και τις διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ, για την εκχώρηση ζωτικού χώρου σε κοιναγορίτικα και άλλα μονοπώλια, βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων της παραγωγής και της οικονομίας - ενέργεια, ύδρευση, τράπεζες, λιμάνια και άλλες νευραλγικές υποδομές - που υπόσχονται κερδοφορία στους «επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ