Παρασκευή 11 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του προέδρου Εβο Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η Βολιβία χορεύει στο ρυθμό των διαδηλωτών, με διαδηλώσεις υπέρ και κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Εβο Μοράλες.

Χτες δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», στην Κοτσαμπάμπα, στην κεντρική Βολιβία, διακηρύσσοντας τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Μοράλες, για την «υπεράσπιση της χώρας έναντι των προσπαθειών υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης» και τη «στήριξη των διαδικασιών αλλαγής από την κυβέρνηση Μοράλες». Οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν από το Περιφερειακό Συντονιστικό για την Αλλαγή (Coordinadora Departamental para el Cambio - Codecam), που αποτελεί «ομπρέλα» 28 λαϊκών οργανώσεων. Στις διαδηλώσεις στην Κοτσαμπάμπα ένωσαν και τις δυνάμεις τους χιλιάδες διαδηλωτές από έξι ομοσπονδίες κοκαλέρος (καλλιεργητών) των τροπικών ζωνών.

Οι χτεσινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης απεργίας από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βολιβίας (COB), που είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, χωρίς όμως να έχει την πλήρη υποστήριξη της εργατικής τάξης της χώρας. Η COB δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης Μοράλες για αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 32% και 8% κατά μέσο όρο στις άλλες κλίμακες. Την απεργία στηρίζουν επίσης οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον κλάδο Υγείας, που βρίσκονται εδώ και 7 εβδομάδες σε κινητοποιήσεις ενάντια σε προεδρικό διάταγμα που αυξάνει τις ώρες εργασίας τους από 6 σε 8, δίχως ανάλογη αύξηση των αποδοχών τους, και οι μεταλλωρύχοι, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Οι συγκρούσεις και τα επεισόδια δεν έλειψαν τόσο στην πρωτεύουσα Λα Πας όσο και στο Ποτοσί, ενώ οι μεταλλωρύχοι έκαναν χρήση δυναμίτιδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ