Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ενταση της δράσης για την οργάνωση των εργαζομένων

Με όπλο την πείρα από τη δράση, το άνοιγμα και τις παρεμβάσεις στους τόπους δουλειάς, τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή, οργανώνει ακόμα καλύτερα τα βήματά της, στην κατεύθυνση της οργάνωσης του κλάδου. Ωστε οι εργαζόμενοι, ενιαία, αποφασιστικά, οργανωμένα, να απαντήσουν στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στη συνεδρίασή της η Γραμματεία εκτίμησε ότι η εργοδοτική επίθεση κλιμακώνεται και εντείνεται. Αυτό αποτυπώνεται με τη χιονοστιβάδα των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων. Η ατομική διαπραγμάτευση τείνει να γίνει καθεστώς καταδικάζοντας κυρίως τους νέους εργαζόμενους, τις γυναίκες στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στην καθαριότητα, σε πανάθλιους μισθούς και ωράρια. Οπως υπογραμμίστηκε, η επίθεση δεν αφορά μόνο τους μισθούς αλλά το σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η εργοδοσία ζητά τη συναίνεση των εργαζομένων, εκβιάζει, επικαλούμενη τόσο τα άγρια μέτρα που έχουν ψηφιστεί όσο και τα νέα που θα έρθουν τον Ιούνη.

Απέναντι σε αυτή τη γενικευμένη επίθεση η Γραμματεία εκτίμησε ότι τα σωματεία πρέπει να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για το όσο γίνεται πιο πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς με δείκτες τη συζήτηση με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, αλλά και την ποιότητα της παρέμβασης. Πώς δηλαδή πιο ολοκληρωμένα και ουσιαστικά θα φωτίζονται εκείνες οι πλευρές που η εργοδοσία και οι πολιτικοί της υπηρέτες συσκοτίζουν προκειμένου να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους. Πρακτικά, όπως τονίστηκε, δρομολογούνται συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να οργανώσουν το άνοιγμά τους, με συνελεύσεις, συσκέψεις μέσα και έξω από τους τόπους δουλειάς. Στόχος, το επόμενο διάστημα τα συνδικάτα να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες δίνοντας μια αποφασιστική απάντηση στην επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ