Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πριμοδοτεί το δίπολο «δεξιά - αριστερά»

Με τα μπούνια στην επιχείρηση αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού

Το βολικό για τη ΝΔ και το σύστημα εκλογικό δίπολο «ευρωπαϊκή κεντροδεξιά - αντιευρωπαϊκή αριστερά» προβάλλει η ΝΔ. Το στίγμα έδωσε ο Α. Σαμαράς με τις δηλώσεις που έκανε πριν και μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την Κυριακή στο Προεδρικό Μέγαρο. Από τη μια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματιστεί «βιώσιμη κυβέρνηση» συνεργασίας, με θητεία μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, ενώ από την άλλη «έδειξε» τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν η δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο. «Η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο και υπαρκτό πρόβλημα. Συνεχίζω και αγωνίζομαι εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης», είπε.

Την ίδια ώρα, μια σειρά κορυφαία στελέχη της ΝΔ ασκούσαν έντονες πιέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητα από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η λύση που υπάρχει είναι μία. Να σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ κι εδώ ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε χαρακτηριστικά (στον «Φλας») ο Π. Παναγιωτόπουλος, καλώντας τους αρχηγούς αυτών των τριών κομμάτων «να προχωρήσουν μπροστά, να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση από τα τρία κόμματα». Πρότεινε, μάλιστα, η κυβέρνηση αυτή «να έχει πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά αλλά εάν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, να είναι πρωθυπουργός ο κ. Φ. Κουβέλης».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι «δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή η πολιτική ζωή του τόπου να βρίσκεται σε αδιέξοδο, εξαιτίας ενός κόμματος - είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να λέει δεν συμμετέχω», υπογραμμίζοντας πως «πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν άμεσα σε σχηματισμό κυβέρνησης, και να σταματήσουν να παίζουν το θέατρο σκιών και να ρίχνει ο ένας ευθύνη στον άλλον». Πανομοιότυπη ήταν η τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη, που αναρωτήθηκε (στον real fm) «γιατί θα πρέπει να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση;».

Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και κατά των νέων εκλογών είχε ταχθεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος με άρθρο του στην κυριακάτικη «Καθημερινή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ