Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κυβέρνηση προσωπικοτήτων» στα νέα παζάρια

Σύσκεψη σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση, χτες, του Κ. Παπούλια

Τη συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων», στελεχωμένης από μη πολιτικά πρόσωπα, που θα στηριχθεί από το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών και η θητεία της θα είναι τουλάχιστον 18 μήνες, πρότεινε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, στη συνάντηση που είχε με τους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Η πρόταση θα συζητηθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, σε διευρυμένη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν στη χτεσινή συνάντηση.

Την πρόταση αποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, κατέστησε σαφές ότι αποστολή της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι να μπει στο γύψο το κίνημα και να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η βάρβαρη πολιτική που υπηρετούν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». «Μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων πρέπει να σταθεί και στη βουλή και στην κοινωνία», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι στόχος της θα είναι «να μην υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση σε βάρος των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και των πολιτών».

Φανερώνοντας την αγωνία συνολικά του συστήματος απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι «δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση και έξω στους δρόμους να υπάρχουν διαδηλώσεις, απεργίες και συγκρούσεις»! Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε σαν «ελάχιστη» προϋπόθεση τη «συμμετοχή της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαν όμως να μετέχουν και άλλες δυνάμεις. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ πρέπει να ερωτηθεί και ν' αναλάβει και τις δικές του ευθύνες».

Η αναφορά στο ΚΚΕ συνιστά απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και των άλλων να βάλουν το Κόμμα στο κάδρο της κοροϊδίας και των παζαριών που κάνουν όλες αυτές τις μέρες τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» στις πλάτες του λαού. Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα επαληθευόταν και από δηλώσεις κύκλων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ομολογούσαν χτες ότι το ΚΚΕ «έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του από νωρίς». Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «ως λύση ανάγκης και μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων», ισχυριζόμενος ότι «έχει σημασία η κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης αυτής να είναι η ευρύτερη δυνατή».

Πρόθυμος να στηρίξει μια κυβέρνηση «προσωπικοτήτων» εμφανίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και ο Αντ. Σαμαράς, διεκδικώντας για το κόμμα του πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ο λαός μας έδωσε εντολή όλοι μαζί να συνθέσουμε μια νέα κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σημασία έχει ποια κόμματα θα στηρίξουν μια τέτοια κυβέρνηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε να αναζητηθούν πρώτα πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προδίκασε τη στήριξή του σε μια τέτοια κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση θα πρέπει να εξετάζει κανείς και τέτοιες έκτακτες λύσεις».

Εφεδρείες εν αναμονή

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι ζήτησε να εξεταστεί από τον Κ. Παπούλια η γραπτή πρόταση του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Π. Καμμένου, για την οποία, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε στον Φ. Κουβέλη για την «αλαζονική», όπως τη χαρακτήρισε, άρνησή του να συμπράξει σε μία κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, «μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα».

Να σημειωθεί ότι ο Π. Καμμένος εμφανίζεται τώρα πανέτοιμος να στηρίξει μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο του ως εφεδρείας του αστικού συστήματος. «Στηρίζω κυβέρνηση σε περίπτωση εθνικού κινδύνου», διαμήνυσε χτες το βράδυ, διευκρινίζοντας ότι ως «εθνικούς κινδύνους» θεωρεί την άμεση χρεοκοπία, την κατάρρευση των τραπεζών και τα εθνικά ζητήματα.

Για το σκοπό αυτό ο Π. Καμένος θα συναντηθεί με τον Κ. Παπούλια στη 1 το μεσημέρι, δηλαδή μια ώρα νωρίτερα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να ενημερωθεί για το αν συντρέχουν τέτοιοι «εθνικοί κίνδυνοι»! Ως πρόσχημα για την κωλοτούμπα εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί το σημείωμα του πρωθυπουργού για τη «δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος».

«Είπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μία κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τεχνοκράτες, αποτελεί απόδειξη της ήττας της πολιτικής, καταθέτοντας την κατηγορηματική αντίθεσή μου. Είπα ταυτόχρονα ότι ακόμη και αν είχε αποφασιστεί μία τέτοια κυβέρνηση προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών και πάλι θα έπρεπε να ενσωματώνει αυτή η κυβέρνηση τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Φ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή σύσκεψη με τον Κ. Παπούλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ