Πέμπτη 17 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει την παρουσία μισθοφόρων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό δίκτυο «Ροσίγια 24» ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ υποστήριξε ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν συλλάβει ξένους μισθοφόρους, που θα τους δημοσιοποιήσουν σύντομα, κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνωμοσία σε βάρος της Συρίας στην οποία εμπλέκονται και ξένες χώρες, οι οποίες «στηρίζουν τις τρομοκρατικές ένοπλες δυνάμεις που δρουν στο συριακό έδαφος», μια τακτική, που, όπως προειδοποίησε, θα μπορούσε να στραφεί και εναντίον τους και ν' αποκτήσουν ανάλογα προβλήματα. «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αραβική άνοιξη, είναι χάος» εκτίμησε ο Ασαντ. Παραδέχτηκε ότι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί επηρεάζουν τη συριακή οικονομία αλλά δήλωσε ότι οι «σχέσεις της Συρίας με τη Δύση παραμένουν καλές».

Ο Σύρος πρόεδρος αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα 7 Μάη, στις οποίες συμμετείχε το 51,2%. Ο Ασαντ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του συριακού λαού αποδεικνύει ότι ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις και τις υποστηρίζει και ότι δεν υπέκυψε στις απειλές των τρομοκρατών. Επέκρινε, επίσης, το μποϊκοτάζ που είχε κηρύξει η αντιπολίτευση λέγοντας ότι περιφρονεί τη θέληση του συριακού λαού.

Σε μια άλλη εξέλιξη χτες το μεσημέρι, κατέστη δυνατή η απομάκρυνση των περίπου έξι παρατηρητών του ΟΗΕ που εγκλωβίστηκαν στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στα βόρεια της Συρίας την Τρίτη, όταν η αυτοκινητοπομπή τους έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης ενώ στην πόλη διεξάγονταν σοβαρές συγκρούσεις. Οπως επιβεβαιώθηκε και από τον επικεφαλής των παρατηρητών, αντιστράτηγο Ρόμπερτ Μουν, οι παρατηρητές «έμειναν όλο το βράδυ υπό την προστασία ενόπλων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και σήμερα αποχώρησαν με όχημα του ΟΗΕ που έφτασε στην πόλη, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.

Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστήριζαν, χωρίς φυσικά να μπορεί να διασταυρωθεί από πουθενά αλλού, ότι στην Χαν Σεϊχούν σκοτώθηκαν την Τρίτη τουλάχιστον 21 άνθρωποι και ότι στη Χομς έγιναν 15 εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συριακή ηγεσία δεν θέλησε ούτε να σχολιάσει τις πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ