Σάββατο 19 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η... ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Αναπτυξιακά» μέτρα για το κεφάλαιο λιτότητα για τους λαούς

Οι μεταλλεργάτες της Γαλλίας βρέθηκαν πολλές φορές φέτος σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά
Οι μεταλλεργάτες της Γαλλίας βρέθηκαν πολλές φορές φέτος σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά
ΠΑΡΙΣΙ.--

Οσο περνάνε οι ημέρες τόσο περισσότερο αποσαφηνίζεται από τους στενούς συνεργάτες του νέου Γάλλου Προέδρου Ολάντ, και σημαίνοντα πλέον στελέχη της κυβέρνησής του, ότι τα περί «αναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου» και τα περί «στήριξης της Ελλάδας», ουδόλως σημαίνουν αυτό που ευαγγελίζονται οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας (από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ μέχρι τη ΝΔ) που έχουν σπεύσει να «αγκαλιάσουν» τον Ολάντ ως τον «άνεμο αλλαγής που πνέει στην ΕΕ». Αυτό που φαίνεται είναι η προσπάθεια για ένα νέο συμβιβασμό ανάμεσα στο γερμανικό και στο γαλλικό κεφάλαιο και γενικότερα στις αστικές τάξεις της λυκοσυμμαχίας, που έχουν κοινό στόχο να ισωπεδώσουν τα λαϊκά δικαιώματα.

Μετά τον ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος δίπλα στη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο, επανέλαβε τα περί «εμπλουτισμού» του Συμφώνου με μέτρα (καπιταλιστικής) ανάπτυξης αποφεύγοντας τις μεγαλοστομίες, ήρθε η σειρά του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό και του υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, να πάρουν τη σκυτάλη.

Μιλώντας σε διαφορετικά ξένα δίκτυα, και οι δύο επισήμαναν ότι «η ΕΕ έχει χάσει πολύ χρόνο ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης», κάτι που έχει οδηγήσει σε χειροτέρευση των πραγμάτων. Επανέλαβαν ότι «η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ». Τόνισαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μέτρα «τόνωσης της ανάπτυξης, όπως είναι παραδείγματος χάριν η αποδέσμευση διαρθρωτικών κεφαλαίων - γνωστή πρόταση του Ολάντ» - συμπληρώνοντας με έμφαση ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα συνοδεύει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους», κάτι που σημαίνει αυστηρή συνέχιση της εφαρμογής του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, λιτότητα και περικοπές για τους λαούς.

Ως προς τη Γαλλία, ο Μοσκοβισί επέμεινε στο «σκληρό» ύφος λέγοντας ότι το Παρίσι δε θα εγκρίνει το Σύμφωνο αν δεν υιοθετηθεί αναπτυξιακή παράμετρος, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε κάποιες συγκεκριμένες εναλλακτικές. Δήλωσε ότι «δημοσιονομική υπευθυνότητα και ανάπτυξη συμβαδίζουν».

Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό έθεσε ως χρονικό όριο την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας με τη Γερμανία κυρίως σ' ό,τι αφορά την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι πρέπει, μέχρι τότε, «να μιλήσουμε με μεγάλη ειλικρίνεια μεταξύ μας» και «να εργασθούμε πολύ». Θα προηγηθεί επίσης η άτυπη σύνοδος της ΕΕ στις 23 Μαΐου, όπου υποτίθεται θα διερευνηθεί το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης». Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των παζαριών, των νέων συμβιβασμών, είναι δεδομένη η κοινή επίθεση κατά των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ