Σάββατο 19 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G-8»
Σχέδια επίθεσης ενάντια στους λαούς

Ξεκίνησε χτες στο «φρούριο» του Καμπ Ντέιβιντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο την καπιταλιστική κρίση που συνεχώς οξύνεται ξεκίνησε χτες το βράδυ η Σύνοδος της Ομάδας των «8» στον «προστατευμένο» χώρο του προεδρικού θέρετρου Καμπ Ντέιβιντ. Οι ηγέτες της «G-8» (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Βρετανία και EE - που θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι) επιδιώκουν νέους συμβιβασμούς, με δεδομένη την κοινή επίθεση, ως εκπρόσωποι του κεφαλαίου, ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Το μότο της φετινής Συνόδου είναι «Ενεργώντας από κοινού» ενώ ο οικοδεσπότης, Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θέλει να ασκήσει πιέσεις ειδικά προς τη Γερμανία, αλλά και συνολικά προς την ΕΕ για ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη, που επηρεάζει όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και τις ΗΠΑ.

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Ομπάμα πραγματοποίησε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν πανομοιότυπο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν ενόψει της επικείμενης Συνόδου της «G-8» οι ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, όπου συμφώνησαν ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται ταυτόχρονα δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη, λέγοντας ότι οι έννοιες αυτές «δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους». Ομπάμα και Ολάντ συμφώνησαν για την «προαγωγή της ανάπτυξης παράλληλα με τις μειώσεις δαπανών στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη σύνοδο θα απουσιάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε το σχηματισμό της κυβέρνησής του και στέλνει τον προκάτοχό του και πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Εκτός φυσικά της κρίσης, στην ατζέντα περιλαμβάνονται και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις εναντίον του Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και η σύγκρουση στη Συρία και οι πιέσεις προς τη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ