Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΒ
Τα θέλουν όλα οι βιομήχανοι

Εντείνοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, οι βιομήχανοι κατέθεσαν χτες τις συνολικές και άκρως προκλητικές αξιώσεις τους, σε ένα πρόθυμο ακροατήριο, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμός τους για την απασχόληση

Οι ταξικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να υποκύψουν στο κεφάλαιο
Οι ταξικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να υποκύψουν στο κεφάλαιο
Την «απελευθέρωση» των πάντων αξίωσε χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, μέσα από ημερίδα που διοργάνωσε για την απασχόληση και στην οποία έθεσε τις απαιτήσεις του για: πλήρη απελευθέρωση όλων των «αγορών», «πραγματικές» ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγή του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση νέων παροχών προς το κεφάλαιο, παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά και στην επαγγελματική κατάρτιση ειδικότερα, πλήρη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων!

Στην ημερίδα, της οποίας τις εργασίες «άνοιξε» ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, τοποθετήθηκαν εισηγητικά ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής - ο οποίος έθεσε και την «πλατφόρμα» του ΣΕΒ - καθώς και ο Ολλανδός Ζακ Σραβέν και ο Γάλλος Φρανσουά Περιγκό, εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων των χωρών τους. Ομιλίες έγιναν επίσης από την Επίτροπο Κοινωνικών υποθέσεων Α. Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη.

Ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να πει ότι «οι αποφάσεις μας θα ήταν λάθος να κινούνται στις ιστορικά γνωστές μορφές απασχόλησης», για να συμπληρώσει ότι ο στόχος της κυβέρνησης για 300 χιλ. θέσεις εργασίας στο τέλος της τετραετίας αφορούν είτε την πλήρη απασχόληση, είτε τις... «σύγχρονες μορφές εργασίας που αναπτύσσονται», αναφερόμενος προφανώς στα αποτελέσματα της «απασχολησιμότητας», τις «ενοικιάσεις» και τα συναφή. Μεταξύ ορισμένων ερωτημάτων που έθεσε ήταν και το εξής: «Εκπαίδευση ως συλλογικό, δημόσιο αγαθό και σε ποια έκταση ή πρέπει να αφεθεί στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης;».

Ο Γ. Αλογοσκούφης κινήθηκε στην τοποθέτησή του στα γνωστά πλαίσια των θέσεων της παράταξής του, με έμφαση στην κριτική για το πώς η κυβέρνηση άσκησε την πολιτική της και όχι για τους στόχους της, όπως για παράδειγμα η ένταξη στην ΟΝΕ. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, μίλησε για την ανάγκη «πραγματικής σύγκλισης», ενώ για το ασφαλιστικό τόνισε ότι «θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για τον κοινωνικό διάλογο», δίνοντας για άλλη μια φορά «εξετάσεις» στους «κοινωνικούς εταίρους».

Οι απαιτήσεις

Αποκαλυπτικός και σαφής ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής. «Η ανεργία αυξάνεται στη χώρα μας γιατί μένουμε προσκολλημένοι σε σχήματα του παρελθόντος όταν ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με πρωτοφανείς ρυθμούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το κράτος δρα «ως υπάλληλος - διεκπεραιωτής και κακός επιχειρηματίας», για να καταλήξει ότι απαιτούνται «βαθιές και γρήγορες παρεμβάσεις» ως εξής:

- «Το φορολογικό μας σύστημα έχει πρωταρχική σημασία. Πρέπει να γίνει απλούστερο και ελαφρότερο, ώστε να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να παίξει το ρόλο του στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

- «Η πραγματική ιδιωτικοποίηση, όχι η μετοχοποίηση επιχειρήσεων και τομέων που με διάφορα σχήματα ελέγχονται ακόμη από το κράτος, είναι ο άλλος μεγάλος παράγοντας προώθησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας», ενώ υπάρχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του κράτους.

- Το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης υστερεί, σημείωσε, ενώ και «το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα δε μοιάζει να συμβαδίζει με τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται».

- Ζητούμενο, τόνισε επίσης, είναι η «αναρίθμηση» των εργασιακών σχέσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας.

Τέλος, αναφερόμενος και στο Ασφαλιστικό, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ επέμεινε στην ανάγκη για ένα «ουσιαστικό, πλήρη, ειλικρινή και ισότιμο διάλογο», ο οποίος παράλληλα «αποτελεί το κλειδί για χειρισμό και επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν την εργασία και κυρίως τις εργασιακές σχέσεις, την οργάνωση της εργασίας και σε τελευταία ανάλυση την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση». Ακόμη και θέμα για τα κατώτατα όρια αμοιβής έβαλε σε μια αποστροφή του λόγου του!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΓΣΕΕ υπέρ ...τραπεζών! (2008-10-21 00:00:00.0)
Απολογισμός και νέες δεσμεύσεις... (2007-05-25 00:00:00.0)
Η γκιλοτίνα στήνεται... (2005-04-14 00:00:00.0)
Ανατροπή με όπλο τον «κοινωνικό διάλογο» (2002-04-09 00:00:00.0)
Σαρωτική, αντεργατική "αυλαία" (1997-11-06 00:00:00.0)
Εσείς κουβεντιάζετε, εμείς αποφασίζουμε... (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ