Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ολοένα περισσότερο μοιάζει να εμπλέκεται και ο Λίβανος στις βίαιες ταραχές και συγκρούσεις που μαίνονται στη γειτονική Συρία, από πέρυσι το Μάρτη. Χτες, έγινε γνωστό ότι 11 Λιβανέζοι σιίτες απήχθησαν από ενόπλους πιθανότατα του αντιπολιτευόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ενώ διέσχιζαν τη βόρεια Συρία, στο ύψος της πόλης Χαλέπι, με κατεύθυνση προς το Λίβανο επιστρέφοντας από προσκύνημα στο Ιράν.

Την είδηση μετέδωσε πρώτα ο τηλεοπτικός σταθμός της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», «αλ Μανάρ», και επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα οι λιβανικές αρχές. Με δήλωσή του, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», σεΐκ Χασάν αλ Νασράλαχ, συνέστησε απόλυτη ηρεμία, κάλεσε τους οπαδούς του να σταματήσουν να διαδηλώνουν στις συνοικίες της νότιας Βηρυτού και ζήτησε να μην υπάρξει καμία πράξη αντεκδίκησης κατά Σύρων πολιτών ή κατά σουνιτών Σύρων ή Λιβανέζων. «Το απαγορεύω» δήλωσε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι ήδη γίνονται επαφές με τους απαγωγείς προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Το νέο αυτό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην ένταση που επικρατεί, τις τελευταίες εβδομάδες, στο Λίβανο μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του καθεστώτος Ασαντ, μια ένταση που συχνά ταυτίζεται με διαχωριστικές γραμμές θρησκευτικών δογμάτων (σουνίτες με τη συριακή αντιπολίτευση, σιίτες και αλαουίτες με το καθεστώς Ασαντ, καθώς είναι βασικός σύμμαχος της «Χεζμπολάχ»), δηλαδή ταυτίζεται με όλα όσα έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά καιρούς, από ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις για να αποσταθεροποιήσουν το Λίβανο και να οδηγήσουν το λιβανικό λαό σε ψευδείς διχασμούς και ανείπωτα αιματοκυλίσματα, όπως ο πολυετής εμφύλιος.

Συνεχίζονται οι μάχες

Την «ανησυχία του» για το ενδεχόμενο επέκτασης της βίας και στο Λίβανο εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, τονίζοντας ότι η προσπάθεια εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν στη Συρία βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο», καθώς η χώρα βρίσκεται πάντα στο χείλος του εμφυλίου αν δεν τερματιστούν εντελώς οι συγκρούσεις. Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι τη Δευτέρα σε μάχες στην περιοχή της Δαμασκού, στο Χαλέπι και στο Ιντλίμπ, σκοτώθηκαν 54 άτομα, εκ των οποίων οι 31 στρατιώτες, πληροφορία που δεν επιβεβαίωσαν οι συριακές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ