Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός να τιμήσει την ειλικρίνεια του ΚΚΕ

-- Αυτοί που λένε ότι αφού το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κάποια συγκυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, για ποιο λόγο ζητάτε από τον κόσμο να σας ψηφίσει; Τι έχει να περιμένει από το ΚΚΕ στις 18 Ιουνίου;

-- Εάν λέγαμε ότι θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση ο κόσμος θα έπρεπε να αισθανθεί πανικό. Αυτό που του λέμε είναι ότι την άλλη μέρα, επειδή τα προβλήματα δεν πρόκειται να ξεπεραστούν, και ακόμα μπορεί να γίνουν και χειρότερα, χρειάζεσαι ένα ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει το κίνημα που πρέπει να έχει αφετηρία τους τόπους δουλειάς. Οποιοδήποτε άλλο κίνημα, σεβαστό είναι, αλλά δεν θα έχει αποτελεσματικότητα. Και ένα δεύτερο: Υπάρχει και ένα πρακτικό αποτέλεσμα αν έχεις ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών μέσα στη Βουλή, μέσα σε μια Βουλή που θα είναι κινούμενη άμμος, δηλαδή είναι σε μια διαδικασία που αναμορφώνεται το πολιτικό σύστημα.

Τέσσερα χρόνια δεν πρόκειται να μείνει η κυβέρνηση. Να βάλω και την υπογραφή και να δεσμεύσω το Κόμμα σε αυτό δεν γίνεται, αλλά είναι πολύ πιθανό. Εδώ με κυβερνήσεις σταθερές ας πούμε δεν έχουν γίνει εκλογές στα τέσσερα χρόνια ποτέ. Επομένως, μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ μπορεί συγκυριακά να περάσει ένα σχέδιο νόμου, π.χ. για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος. Μπορεί η κοινοβουλευτική του ομάδα να παίξει ρόλο.

Και αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα που είχαμε με αυτό το συσχετισμό, εμείς φέραμε το θέμα, γιατί είχαμε την αριθμητική δύναμη να βάζουμε τις ονομαστικές ψηφοφορίες και να στριμώχνεις βουλευτές να ψηφίζουν ή να μην ψηφίζουν. Ανεξάρτητα τώρα αν οι βουλευτές έκαναν ένα βήμα και μπορεί να κάνουν και τρία βήματα πίσω, δεν έχει σημασία. Αλλά εγώ σας λέω, ένα όπλο της ονομαστικής ψηφοφορίας, γιατί εδώ κάνεις επιλογή να βάλεις ονομαστική ψηφοφορία. Δεν είναι καλό αυτό; Δεν δυσκόλεψε σε ορισμένα πράγματα; Αν έχεις μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, αξιοποιώντας έστω υποσχέσεις που δίνουν άλλα κόμματα και την πίεση του λαού, δεν μπορείς κάτι να παρεμποδίσεις;

Αυτό που λέμε, θα φέρουμε σχέδιο νόμου για το μνημόνιο. Δεν πρόκειται να το φέρει καμία κυβέρνηση. Οποια κι αν είναι, δεν θα το φέρει. Δεν είναι δηλαδή χαμένη η δύναμη του ΚΚΕ στη Βουλή και θα είναι αξιοποιήσιμη ακριβώς γιατί δεν θα είναι στην κυβέρνηση και θα είναι αδέσμευτο το Κόμμα. Σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα είμαστε με δεμένα χέρια. Γιατί δεν μπορείς να φέρεις πράγματα αντίθετα προς την κυβέρνηση που συμμετέχεις.

Θα σας πω και κάτι άλλο που άκουσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Λέει ένας δημοσιογράφος: Το ΚΚΕ μιλάει για δυο σενάρια. Ευρωζώνη με G-euro ή πτώχευση. Λέει: Ετσι είναι αλλά το ΚΚΕ πληρώνει την ειλικρίνειά του. Γιατί ο λαός δεν θέλει να ακούσει αυτά. Ενα μέρος του λαού - και το λέμε συμπαθητικά, δεν τον κατηγορούμε - θέλει να βγει μια κυβέρνηση που θα του λύσει τα προβλήματα. Και εμείς του λέμε ότι πάμε για πτώχευση. Αλλά να είσαι στο δρόμο, όχι να κλαις τη μοίρα σου.

Και λέει ο δημοσιογράφος: Θα την πληρώσει αυτή την ειλικρίνεια που έχει. Δηλαδή θα πρέπει να λέμε στο λαό ό,τι αρέσει; Πρέπει να του πούμε αυτό που είναι. Ούτε υπερβολές. Ε, λοιπόν έτσι είναι τα πράγματα. Θα την πληρώσει λέει την ειλικρίνειά του. Οχι. Πρέπει ο λαός να τιμήσει αυτή την ειλικρίνεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ