Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκβιάζουν για θωράκιση του «ευρωμονόδρομου»

Πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα

Τη στήριξή του στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» καταθέτει με κάθε αφορμή το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στην ΕΕ, στο δρόμο προς τις κάλπες και ταυτόχρονα ζητά πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών συμφωνηθέντων. Από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι για ταχύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία, η Ελλάδα «θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη γεγονότων, αλλά η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει». «Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μετά τη λήξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα πρέπει στις εκλογές να καταστήσει σαφές τι θέλει», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών, Αντρέας Σμιτς, μιλώντας χτες σε εκπομπή της Γερμανικής Ραδιοφωνίας. Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά ενδεχομένως στο μεταξύ να χάσει την αλληλεγγύη των άλλων μελών της Ευρωζώνης και να οδηγηθεί, θέλοντας και μη, εκτός ευρώ». Επιπλέον, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο κίνδυνος από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο.

Απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά το στέλεχος της ΕΚΤ και επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της «εάν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια». Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» πιστεύει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική απάντηση της Ευρωζώνης και ελάχιστη διάχυση της κρίσης - και όχι ένα πιο σκοτεινό σενάριο, ανακοίνωσε χτες ο Ντάγκλας Ρένγουικ, ανώτερος διευθυντής του οίκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ