Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ηγεμονική διακήρυξη από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την «Ιδρυτική Διακήρυξή» του έδωσε στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», η ομάδα ενόπλων που διατείνεται ότι αποτελείται κυρίως από πρώην μέλη του συριακού στρατού και έχει συνταχθεί με την αντιπολίτευση, λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό ως το ένοπλο σκέλος του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου» που φυσικά έχει και την ανοιχτή ή συγκαλυμμένη στήριξη διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ως πρώτος στόχος της δράσης του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» αναφέρεται η «προστασία των ειρηνικών διαδηλώσεων» και στη συνέχεια η «συμβολή στην απελευθέρωση του συριακού λαού και η υπαγωγή στη διεθνή δικαιοσύνη όσων ευθύνονται για το αιματοκύλισμα της χώρας».

Στη διακήρυξη δίνονται στοιχεία για τη δομή της οργάνωσης. Αναφέρεται ότι διοικείται από ένα ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, όπου μπορούν να συμμετέχουν μόνο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, από το βαθμό του ταγματάρχη και πάνω, το οποίο εκλέγεται ανά τρίμηνο και όπου κανείς δεν μπορεί να συμμετάσχει περισσότερο από δύο θητείες. Υπογραμμίζεται ότι τα μέλη του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δεσμεύονται να μη συμμετέχουν σε καμία πολιτική ή θρησκευτική οργάνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «όταν ανατραπεί το καθεστώς Ασαντ, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν έχει κανέναν πολιτικό ρόλο να διαδραματίσει».

Δεν γίνεται σαφές από πού δημοσιοποιήθηκε η «Διακήρυξη». Πριν από λίγες μέρες, πάντως, αντιπροσωπεία του ΟΗΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στη συριακή πόλη Ραστάν.

Ισως, δεν είναι τυχαίο ότι η κοινοποίηση της «Ιδρυτικής Διακήρυξης» έρχεται τη στιγμή που το, ελεγχόμενο κυρίως από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» παραπαίει και ο επικεφαλής του Μπουρχάν Γκαλιούν παραιτήθηκε υπό επικρίσεις ότι επέτρεψε στους ισλαμιστές να ελέγξουν τη δράση του Συμβουλίου, που θεωρητικώς απαρτίζεται και από άλλες πολιτικές οργανώσεις.

Το κενό, που έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργείται στην «κεφαλή» της αντιπολίτευσης έρχεται να καλύψει με την ιδρυτική του διακήρυξη ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός». Πιθανώς, η όλη εξέλιξη να μην είναι και εντελώς άσχετη με τη νέα έκκληση για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα που απηύθυνε ο, επί 27 χρόνια, αξιωματικός του συριακού στρατού, υποστράτηγος Ακελ Χάσιμ, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

  • Νωρίς χθες, οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απελευθερώθηκαν οι 11 Λιβανέζοι σιίτες προσκυνητές που είχαν απαχθεί από ενόπλους, έξω από τη συριακή πόλη Χαλέπι, την Τρίτη. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Μικάτι υποστήριξε ότι κατευθύνονται προς το Λίβανο και είναι καλά στην υγεία τους. Ακόμη, πάντως, παραμένει θολό το ποιοι ήταν και τι επεδίωκαν οι απαγωγείς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ