Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνεχίζουν δυναμικά οι φοιτητές

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Μαστίγιο και καρότο, εναλλάξ, η τακτική της τοπικής κυβέρνησης του Κεμπέκ υπό τον πρωθυπουργό Ζαν Σαρέστ προκειμένου να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα το οποίο από τα μέσα του Φλεβάρη έχει ξεσηκωθεί ενάντια στα σχέδια για αύξηση των διδάκτρων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 75% την επόμενη πενταετία.

Μετά τις τεράστιες και πρωτοφανείς διαδηλώσεις της προηγούμενης βδομάδας το Σάββατο η κυβέρνηση Σαρέστ απήθυνε έκκληση και επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με τις φοιτητικές ενώσεις μετά την απαράμιλλη μαχητικότητα και ανθεκτικότητα του φοιτητικού κινήματος και παρά τον αυταρχικό νόμο 78 που εγκρίθηκε στις 18 Μαΐου προκειμένου να καταστείλει το κίνημα. Οι πρώτος κύκλος επαφών έγινε τη Δευτέρα μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπροσώπων του φοιτητικού κινήματος και διακόπηκαν ύστερα από οκτώ ώρες συνεχών συνομιλιών και επαναλήφθηκαν χτες. Την ίδια στιγμή όμως, η αστυνομία του Κεμπέκ προχωρούσε για μία ακόμη φορά στην καταστολή των διαδηλώσεων καθώς προσπάθησε για μία ακόμη φορά να διαλύσει τη συγκέντρωση που φυσικά είχε κηρυχθεί παράνομη, ενώ προχώρησε και σε 84 συλλήψεις για «διατάραξη της κυκλοφορίας». Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός των συλλήψεων απέδωσε πρώτα τα πρόστιμα στους φοιτητές ύψους 400 δολαρίων. Επίσης, τη Δευτέρα εκατοντάδες νομικοί, πολλοί από τους οποίους φορούσαν την τήβεννο, πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας κατά του νόμου 78.

Σε μία διαφορετική εξέλιξη, χτες, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε τους απεργούς σιδηροδρόμους να επιστρέψουν στην εργασία τους ειδάλλως θα υποστούν τις συνέπειες. Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας Λίζα Ράιτ, η κυβέρνηση ήδη κατέθεσε τη Δευτέρα, προς ψήφιση νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος όπου ουσιαστικά θα επιτάξει τους 4.800 εργαζόμενους στην «CP Rail» που απεργούν ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της κρατικής εταιρείας για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 40% στα συνταξιοδοτικά προγράμματα και για την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ