Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Στόχος του οι ταξικές δυνάμεις

«θα θερίσουν θύελλες» σημειώνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γ. Μαυρίκος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις Ομοσπονδίες επισιτισμού και τρόφιμων - ποτών

Λίγες μέρες πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ανασύρει από το σκουριασμένο οπλοστάσιό του τη συνταγή των αποκλεισμών, επιχειρώντας τον εξοβελισμό των συνεπών ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων από τα προεδρεία δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Πριν λίγες μέρες, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων, πραξικοπηματικά, καθαίρεσαν από τη θέση του προέδρου στέλεχος της ΔΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΑΣ στο τελευταίο συνέδριο τής Ομοσπονδίας είχε καταλάβει την πρώτη θέση και στη βάση αυτή, κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ είχε καταλάβει τη θέση του προέδρου. Στη δεύτερη συνεδρίαση ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «άθροισαν» τις έδρες τους και παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας καθαίρεσαν τον πρόεδρο.

Ανάλογο σκηνικό επαναλήφθηκε προχτές και στην Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, όπου ο κοινός συνδυασμός ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης», που υπέκλεψε την αυτοδυναμία με νόθους αντιπροσώπους, προχώρησε στη συγκρότηση προεδρείου μόνο από στελέχη του, αποκλείοντας τις δυνάμεις της ΔΑΣ που είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Οι αντισυνδικαλιστικές αυτές πρακτικές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των δυνάμεων της ΔΑΣ. Με δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλει τις «νέες μορφές πάλης» μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

«Τις τελευταίες ημέρες - υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - παρακολουθούμε και "νέες μορφές πάλης" από τις ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ. Την περασμένη βδομάδα σε συνεννόηση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καθαίρεσαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, επειδή προφανώς δεν ήταν αρεστός στην "Κόκα-Κόλα". Με αστεία επιχειρήματα έριξαν στο καλάθι των αχρήστων την ετυμηγορία των συνέδρων της Ομοσπονδίας που ανέδειξαν τη ΔΑΣ σε πρώτη δύναμη.

Χτες με φυσικό αυτουργό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και ηθικούς αυτουργούς τις ηγεσίες των συνεταίρων που διοικούν τη ΓΣΕΕ, απαίτησαν "δηλώσεις μετανοίας" από στελέχη της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού!

Τα επιχειρήματά τους; Οτι είμαστε αντίθετοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άρα θα τους δυσκολέψουμε στο... φαγοπότι, ότι δε γνωρίζουν τι στάση θα κρατήσουμε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ (!) και άρα είμαστε αποδιοπομπαίοι, ότι δεν αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα για συναίνεση... και "κοινωνικό διάλογο" και άρα αποτελούμε κίνδυνο για την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών.

Προειδοποιούμε τους εμπνευστές και τους εκτελεστές αυτών των σεναρίων, ότι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Ελπίζουμε δε, να μη νομιμοποιήσουν τους νόθους συνέδρους της Ομοσπονδίας αυτής και να μην επιχειρήσουν να τους φέρουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ». Καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΔΑΣ καλεί τα σωματεία του κλάδου «ν' αντιδράσουν και να αποκαλύψουν στους εργαζόμενους τα σχέδια του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της εργοδοσίας».

Αργά το βράδυ η ΠΑΣΚΕ με ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, επιχειρώντας ανεπιτυχώς ν' απαντήσει στις καταγγελίες της ΔΑΣ, περί άλλα τυρβάζει... Επί της ουσίας, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ νομιμοποιεί τις ενέργειες των στελεχών της. Επιβεβαιώνει μάλιστα ότι η επιχείρηση εξοβελισμού των στελεχών της ΔΑΣ από συνδικαλιστικά όργανα αποτελεί κεντρική κατεύθυνση, ενώ κατά τ' άλλα, αναμασά τα γνωστά λεκτικά σχήματα περί «αντιπροσωπευτικών προεδρείων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μεταλλεργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους (2010-12-07 00:00:00.0)
Προσπαθούν να ξεφορτωθούν όσους ενοχλούν την εργοδοσία (2010-08-01 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε το παζάρι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (2007-05-18 00:00:00.0)
Εκδικητική απόλυση μετά την απεργία (2007-05-17 00:00:00.0)
Στην ταξική πάλη η προοπτική (2004-03-23 00:00:00.0)
Μακριά από "παζάρια" η ΔΑΣ (1998-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ