Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
«Ακονίζονται μαχαίρια» για τον πλούτο της περιοχής

Από τη διάσκεψη στην Τουρκία για τη Σομαλία
Από τη διάσκεψη στην Τουρκία για τη Σομαλία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η πολιτική πτυχή της «βοήθειας» ήταν το θέμα της δεύτερης μέρας συνεδριάσεων στη διεθνή διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, για τη Σομαλία, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ και του Σομαλού Προέδρου, σεΐχη Σαρίφ Αχμεντ.

Από την αρχή ξεκαθαρίστηκε εκ μέρους των 54 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η «ανάγκη» της χώρας για γενική ανοικοδόμηση, παράλληλα με τις προσπάθειες «σταθεροποίησης», ενώ στα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν η διαχείριση του νερού, της ενέργειας, δεδομένων και των αποκαλύψεων πετρελαϊκών κοιτασμάτων που υπάρχουν στη Σομαλία, της ανοικοδόμησης και της βιωσιμότητας της χώρας, ενόψει και των εκλογών στη Σομαλία τον Αύγουστο, με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Στην ομιλία του ο γγ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι η ίδια η Σομαλία πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Ο Μπ. Μουν τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου, στη Σομαλία πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες, για νέο σύνταγμα, κοινοβούλιο και πρόεδρο στη χώρα, που θα είναι σαφώς προσανατολισμένος υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται «αλληλεγγύη», σχετικά με τα ζητήματα της πειρατείας, της «τρομοκρατίας» και τη διαχείριση του νερού. Ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε από τους ηγέτες της Σομαλίας, στις επικείμενες εκλογές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όσον αφορά τη διάθεση του 30% των κοινοβουλευτικών θέσεων σε γυναίκες, την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Σαφής είναι η προσπάθεια της αστικής τάξης της Τουρκίας να παρέμβει, διεκδικώντας μερίδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μετά το ρόλο της στη Λιβύη και τη Συρία, προτείνοντας και έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Σομαλία μέχρι το 2015, έχοντας βλέψεις για συμμετοχή στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ