Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση διπλωματικών (προς το παρόν) πιέσεων

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αρχισε χτες το μεσημέρι η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη, με θέμα τη σφαγή 108 αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών, την περασμένη Κυριακή στη συριακή πόλη Χούλα. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί δεν είναι δεσμευτική. Το πιθανότερο είναι ότι το Συμβούλιο θα επιρρίψει τις ευθύνες στη συριακή ηγεσία συνάδοντας με την άποψη που καλλιεργούν και ηγεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά αποδέχονται και διπλωματικές πηγές εντός ΟΗΕ ότι για αυτό το λουτρό αίματος ευθύνεται συγκεκριμένα η παραστρατιωτική οργάνωση «Σαμπίχα», παρά το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά της, η συριακή ηγεσία, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησε, επιμένει ότι στη Χούλα έδρασαν ένοπλοι τρομοκράτες, «που ήταν και οι μόνοι που θα είχαν να κερδίσουν από τη σφαγή γυναικόπαιδων». Ο αντιστράτηγος Κασίμ Τζαμάλ Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μέλη της ευρύτερης οικογένειας βουλευτή προσκείμενου στην κυβέρνηση και ότι τις επιδρομές στα σπίτια πραγματοποίησαν, με βάση τα στοιχεία του στρατού, εκατοντάδες ένοπλοι που θα μπορούσαν να φτάνουν και τους 800.

Στο συμπέρασμα ότι δεν έδρασε τακτικός στρατός στη Χούλα οδηγεί και η μαρτυρία 10χρονου επιζώντα, που φιλοξενείται σε αρκετά ΜΜΕ, ότι οι δράστες φορούσαν στρατιωτικές στολές, αλλά φορούσαν άσπρα παπούτσια. Το συγκεκριμένο στοιχείο παραπέμπει σίγουρα σε μη τακτική ένοπλη ομάδα, χωρίς όμως να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει αν πρόκειται για ενόπλους της αντιπολίτευσης ή άλλες παραστρατιωτικές ομάδες.

Παράλληλα, ένα νέο βίντεο με τις σορούς 13 ανδρών που φέρουν σημάδια εκτέλεσης δόθηκε στη δημοσιότητα από οργανώσεις προσκείμενες στην αντιπολίτευση που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για νέα σφαγή από «σαμπίχα» στην πόλη Μπουάιντα αλ Σαρκίγια. Ο ισχυρισμός τους δεν μπορεί να διασταυρωθεί, πόσο μάλλον που πολλές φορές εικόνες και φωτογραφίες από άλλα περιστατικά, ακόμη και από άλλες χώρες, έχουν χρησιμοποιηθεί ως «πειστήρια για τα εγκλήματα της ηγεσίας Ασαντ». Τελευταίο κρούσμα στο BBC που χρησιμοποίησε φωτογραφία που το ίδιο είχε αναρτημένη σε θέμα για τον εντοπισμό ομαδικού τάφου στο Ιράκ το 2003, ως φωτογραφία από τη σφαγή της Χούλα, για ν' ανακαλέσει λίγο μετά.

Ενδο-ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί

«Ψέματα» χαρακτήρισε την εκδοχή της συριακής ηγεσίας η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζα Ράις, εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει σκληρή αντίδραση ό,τι και αν σημαίνει αυτό, ίσως και στρατιωτική επέμβαση ακόμη και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ». Ερωτώμενος λίγο αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, αν συμφωνεί με την αποστροφή της Ράις, επανέλαβε σταθερά ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να προκύψει από τον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «έτοιμος» αλλά το βάρος δίνεται στη διπλωματία.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, έριξε «νέο λάδι στη φωτιά» με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρεϊ να υποστηρίζει ότι το Ιράν «εμπλέκεται με κακόβουλο τρόπο στις εξελίξεις στη Συρία», επιδιώκοντας να διευρύνει «την περιφερειακή του επιρροή».

Την ίδια ώρα, η Συρία αναμενόταν να είναι ένα από τα βασικά θέματα που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να συζητήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Μέρκελ, και στη συνέχεια με τον Γάλλο ομόλογό του, Ολάντ, κατά τις επισκέψεις του σε Βερολίνο και Παρίσι αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ