Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΕΛΙΝΥΑΕ
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την υποβάθμισή του

Το «λουκέτο», στο οποίο οδηγείται το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Εργαζομένων στο Ινστιτούτο, επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι είναι 3 μήνες απλήρωτοι και υπάρχουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα για τη λειτουργία των υποδομών του.

Η προκλητική υποβάθμιση της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Εύη Γεωργιάδου, εκδηλώνεται σε μια περίοδο όπου επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας και υγείας και ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Την ώρα, λοιπόν, που θα έπρεπε να ενισχυθεί ο ρόλος του, ακολουθείται πορεία υποβάθμισης που οδηγεί στο κλείσιμο του Ινστιτούτου. Κι όταν δεν υπάρχει άλλος εθνικός οργανισμός αντίστοιχος στη χώρα μας που να διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τον εξοπλισμό, τις υποδομές, τη βιβλιοθήκη για τη συγκεκριμένη θεματολογία.

Οπως επισημάνθηκε, τόσα χρόνια ακούμε από τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ και τους άλλους ιδρυτικούς φορείς του ΕΛΙΝΥΑΕ διακηρύξεις για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά αποκαλύπτεται τι συμβαίνει στην πράξη. Αποκαλύπτεται ποιοι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την υγεία και ασφάλεια στο βωμό της ανταγωνιστικότητας σε συνθήκες κρίσης. Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου αναδεικνύουν ιδιαίτερα τις ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που απ' τη μια πλευρά εμφανίζεται με τις γνωστές διακηρύξεις και απ' την άλλη εμφανίζεται ως εργοδότης η ίδια που έχει απλήρωτους εργαζόμενους σε ομηρία για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε έναν κρίσιμο τομέα που αφορά την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και οι υπόλοιπες οφειλές, δεν δέχονται καμία συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, διεκδικούν να διασφαλιστεί από τους ιδρυτικούς φορείς του ινστιτούτου η σταθερή χρηματοδότησή του για να λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Εδώ και αρκετό καιρό προχωρούν σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών (απεργίες, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας τους ιδρυτικούς φορείς) και θα κλιμακώσουν τη δράση τους σε συντονισμό και με άλλους εργαζόμενους, σωματεία κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ