Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς τέλος η κοροϊδία σε βάρος των αγροτών

Ούτε ένα μέτρο για την επίλυση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων και τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών δεν αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο!

«Νέα γεωργία» είναι το καινούριο εκσυγχρονιστικό διαφημιστικό σλόγκαν που βρήκε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Δε βρήκε όμως να πάρει ούτε ένα μέτρο για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της αγροτιάς και τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. Για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης, αρκεί η δημιουργία ψευτο-εντυπώσεων και κυρίως προέχει η συγκάλυψη της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθείται και θα ακολουθηθεί στα πλαίσια των αντιαγροτικών εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Αμέσως μετά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και οι υφυπουργοί Βαγ. Αργύρης και Φ. Χατζημιχάλης φόρεσαν λίγο μετά τις Αποκριές τη μάσκα της ικανοποίησης και επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις σε όφελος των αγροτών. Την ίδια εικόνα επιχείρησε να δημιουργήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο μια μακροσκελή εισήγηση. Το σίγουρο είναι πως ό,τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μακριά από τα συμφέροντα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οπως ειπώθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός και υφυπουργοί Γεωργίας, οι καιροί απαιτούν μια «νέα γεωργία», που θα προσαρμόζεται στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και θα παράγει ποιοτικά προϊόντα. Το ίδιο κυβερνητικό τροπάρι κοροϊδίας δηλαδή, στο οποίο προστίθεται πλέον και το σλόγκαν περί «νέας γεωργίας». Επιπρόσθετα ο υφυπουργός Βαγ. Αργύρης έκανε πιο προχωρημένους παγκοσμιοποιημένους συλλογισμούς... «Οι αγρότες θα πρέπει να σκέφτονται παγκόσμια και να λειτουργούν τοπικά», είπε. Περαιτέρω συμβουλές δεν έδωσε...

Οσο για το τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως εξετάστηκαν θέματα διυπουργικού χαρακτήρα, δηλαδή το πώς θα προχωρήσουν ταχέως τα αντιαγροτικά νομοσχέδια και οι διυπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης που εκκρεμούν και ακολούθως πρόσθεσε ως άξονες της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί: Την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, την εφαρμογή του συστήματος πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων, τους υδατικούς πόρους, την προστασία της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή το νέο καθεστώς του ΕΛΓΑ που θα αποτελεί «μόνιμη κακοκαιρία» για τους αγρότες, μια ρύθμιση νομοθετικού χαρακτήρα για τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, την επέκταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων σε όλα τα επιδοτούμενα αγροτικά προϊόντα και την εκπαίδευση των αγροτών. Μετά από όλα αυτά, οι αγρότες θα πρέπει να νιώθουν ευτυχείς...

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι όταν τέθηκε η ερώτηση πώς η λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου και η επερχόμενη μεταφορά των ενισχύσεων από το προϊόν στην τοπική ανάπτυξη, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της γεωργίας, ο Γ. Ανωμερίτης και ο υφυπουργός Βαγ. Αργύρης δεν ήταν σε θέση να δώσουν απάντηση. Ξεστόμισαν ό,τι άσχετο μπορούσαν σε σχέση με το ερώτημα, για να αποφύγουν την ουσία του ερωτήματος. Και αυτό δεν το έκαναν τυχαία. Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ, έχουν προσυμφωνήσει για την εξαφάνιση των επιδοτήσεων σε γεωργία και κτηνοτροφία. Και το «νέο παραμύθι» λέγεται πλέον ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Αλλά αν κρίνει κανείς από τα πενιχρά κονδύλια που δίνονται μέσω του Γ` ΚΠΣ και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της υπαίθρου, τότε συμπεραίνεται ότι η πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών αποκτά πια «εγκληματικές» διαστάσεις.

Εκτός αυτών φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ψυχολογικό κλίμα μοιρολατρικής αποδοχής στους αγρότες, της ολέθριας αντιαγροτικής πολιτικής που επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και ο ΠΟΕ. Δηλαδή, ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια. Κι εκεί που οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων συμπιέζονται προς τα κάτω χρόνο με το χρόνο πέφτοντας σε εξευτελιστικά επίπεδα, η κυβέρνηση και η ΕΕ σχεδιάζουν να κόψουν και τις επιδοτήσεις. Πρόκειται δηλαδή για μια προδιαγεγραμμένη πολιτική φτώχειας και μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Και μπορεί η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη να οραματίζεται με βάση τις επιταγές των καιρών τη δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών, αλλά δε λέει πόσοι αγρότες θα βγουν στην ανεργία και πως όσοι καταφέρουν να συνεχίσουν, θα είναι «κολίγοι» των πολυεθνικών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα χρησιμοποιούν στη δούλεψή τους ξεκληρισμένους αγρότες - κολίγους.

Το τελευταίο, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει πάντως «εκσυγχρονισμός» της γεωργίας και όσοι διαφωνούν, είτε ανήκουν στο ΚΚΕ, είτε στη ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είναι εκτός πραγματικότητας και σπρώχνουν τους αγρότες στον γκρεμό! Και προφανώς, οι αγρότες, που ξεσηκώνονται αυτή την περίοδο σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας και διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων που τους δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΠΟΕ, είναι αχάριστοι... και μικρόνοοι... και οπισθοδρομικοί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ